Alphabet, het moederbedrijf van Google, breekt door magische grens van 1 biljoen dollar

17 januari 2020
Alphabet, het moederbedrijf van Google, is voor het eerst door de grens van 1 biljoen dollar aan beurswaarde gebroken. Daarmee behoort technologieconcern Alphabet naast techreus Microsoft, iPhonemaker Apple en oliegigant Saudi Aramco tot de club van de waardevolste bedrijven ter wereld.

De koers van het aandeel Alphabet ging sinds januari gestaag omhoog en doorbrak de magische grens van 1 trillion dollar donderdag. 1 trillion dollar, dat is 1 biljoen dollar, oftewel, een 1 met 12 nullen. Je kan ook 1.000 miljard dollar zeggen. Dat is omgerekend naar euro's net geen 900 miljard euro.

Vijf jaar geleden ging Google op in de holding Alphabet. Naast Google vallen daar vooral kleinere bedrijven onder. Het overgrote deel van de omzet van Alphabet wordt gerealiseerd door Google en bedroeg in 2018 omgerekend 122 miljard euro. Het grootste deel komt van de verkoop van advertenties.

Hoe lang blijft Alphabet in de club?

Alphabet treedt nu toe tot het selecte clubje van Amerikaanse bedrijven die de grens van 1 biljoen dollar overschrijden. Ook Apple, Microsoft en Amazon gingen daar eerder al over. De grote vraag is hoe lang Alphabet deze monsterwaarde kan vasthouden. Amazon bijvoorbeeld haalde in september een omzet van 1 biljoen dollar, maar is intussen weer gezakt tot ongeveer 931 miljard dollar. Apple staat momenteel op een waarde van ongeveer 1,3 biljoen dollar.

Het Saudische staatsoliebedrijf Saudi Aramco is sinds vorige maand het meest waardevolle bedrijf ter wereld. Het overschreed kort na de beursgang in december even de grens van 2 biljoen dollar.

Een belangrijke test voor Alphabet komt er in februari, wanneer het concern een kijkje in de boeken geeft over vorig jaar. Beleggers zullen de advertentie-inkomsten scherp in de gaten houden. Daarnaast willen veel beleidsmakers het technologieconcern onder strenger toezicht stellen uit privacy- en mededingingsoverwegingen. Verder moet topman Sundar Pichai zich in zijn eentje kunnen bewijzen. Hij kan niet meer rekenen op de steun van oprichters Sergey Brin en Larry Page, die zich onlangs terugtrokken uit het bestuur.

Luister naar Erik Joly, hoofdeconoom bij ABN AMRO in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend