"Als alleen de hoogste vorm van vriendschap telt, veroordeel je jezelf tot een leven zonder vrienden"

18 december 2015
"We moeten nog eens afspreken hé." Het moet zowat de meest uitgesproken valse belofte van onze tijd zijn. Maak jij deze kerstvakantie tijd voor (oude) vrienden? Of is dat iets wat je wel zou willen doen, maar altijd onderaan het prioriteitenlijstje belandt?

Wat ‘echte vriendschap’ inhoudt, varieert van persoon tot persoon. Maar dat vele vriendschappen eindig zijn, dat staat vast. Toch is dat spijtig, want heel wat onderzoeken tonen aan dat weinig vrienden hebben even schadelijk is als 15 sigaretten per dag drinken of alcoholisme.

Volgens filosoof Paul Van Tongeren moeten we voor de definitie van vriendschap terug naar Aristoteles. Er zijn drie factoren: "Wederkerigheid en welwillendheid zijn noodzakelijk. En je moet van elkaar weten dat je vrienden bent."

Maar er zijn natuurlijk verschillende vormen van vriendschappen. Je hebt virtuele vriendschappen, boezemvrienden, of een meer afstandelijke relatie. Alles is mogelijk. 

Je veroordeelt jezelf tot een leven zonder vriendschap, als alleen de hoogste vorm van vriendschap telt.

 

De leeftijd waarop je vriendschappen sluit, heeft vaak impact op de vriendschap, volgens Van Tongeren: "De meest intense vriendschappen worden volgens mij gesloten tijdens de adolescentie."

Ten slotte is respect cruciaal in een vriendschap. Daarom ook dat heel intieme vriendschappen soms mislopen, zegt Van Tongeren: "Respect betekent dat je afstand bewaart. En die afstand verdwijnt als de vriendschap heel intiem wordt."

 

REAGEER

Staat er een houdbaarheidsdatum op vriendschap? Is het mogelijk om meerdere vriendschappen echt goed te onderhouden? Wat maakt iemand tot een levenslange vriend(in)?

 

Foto © Rodrigo Paredes