Kreeg jij al te maken met spierziekte ALS? Is er genoeg over geweten?

6 oktober 2017
Drie jaar geleden was "The Icebucket Challenge" een grote hype. Miljoenen mensen, waaronder wereld beroemde acteurs en muzikanten, lieten een emmer ijskoud water over zich heen gieten om geld op te halen voor onderzoek naar ALS (Amyotrofe Laterale Sclerose).

In één klap stond ALS wereldwijd op de kaart maar toch zijn er nog altijd veel mensen die niet weten wat de ziekte precies inhoudt.

“Veel mensen denken dat het een spierziekte is, maar het is een hersenaandoening”, aldus Philip Van Damme (neurobioloog aan het Universitair Gasthuisberg in Leuven. De ziekte zorgt ervoor dat in de hersenen de impulsen stoppen die via de zenuwen naar de spieren worden gestuurd. Het gevolg is dat de patiënt verlamd geraakt en sterft wanneer de vitale spieren stil vallen.

De ziekte is verwoestend maar de aftakeling gebeurt niet altijd snel. Er zijn veel varianten en de ziekte is niet altijd erfelijk

Deze week komt een erfelijke variant van ALS binnen in "Thuis" op Eén. Steven (acteur Ben Van Ostade) vertelt aan Karin dat hij een erfelijke vorm van ALS heeft.

In Hautekiet laten we Sonja Sibbick aan het woord. Zij heeft een erfelijke variant van ALS. “Toen 7 jaar geleden bij mijn moeder ALS werd vastgesteld, dachten de dokters aanvankelijk dat het om de ziekte van Lyme ging.”