Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Bij Debecker

"Als automobilist moet ik opdraaien voor de fratsen van de fietser"

wo 28 nov. - 9:53

"Fietsers worden aanschouwd als zwakke weggebruiker, maar vaak nemen ze zelf geen verantwoordelijkheden op in het verkeer. En de automobilist moet dan ook nog opdraaien voor alles als een fietser een ongeval veroorzaakt."
Fietsers moeten verantwoordelijker zijn in het verkeer!

Aan het woord is Antoon Vanderstraeten. Als automobilist ervaart hij regelmatig dat fietsers zich niet altijd verantwoordelijk gedragen in het verkeer. "Ze hebben geen verlichting op hun fiets of fluohesje aan en dan schrikken ze als ik verschrikt reageer, omdat ze plots uit het donker opduiken."

Zien en gezien worden

Toch relativeert Antoon ook dat het alleen fietsers zijn die fouten maken: "Het is een gedeelde verantwoordelijkheid natuurlijk. Het gaat om zien en gezien worden."

Stef Willems van het Belgisch kenniscentrum voor verkeersveiligheid, mobiliteit en maatschappelijke veiligheid VIAS beaamt dat fietsers en auto's allebei verantwoordelijkheden hebben: "Veel mensen lijken nog niet te beseffen dat fietsers en automobilisten allebei weggebruikers zijn. En zij mogen allebei, op hetzelfde moment met hun eigen vervoersmiddel op de weg rijden."

Niet verplicht, wel aan te raden

Willems benadrukt dat het belangrijk is om zichtbaar te zijn op de weg: "Als fietser ben je verplicht om vooraan een wit licht te hebben en achteraan een rood licht. Er staat niets over de lichtsterkte in het verkeersreglement, dus in principe zijn kleine lampjes toegestaan. Maar misschien moet je voor je eigen veiligheid dan toch maar een paar euro's extra uitgeven aan goeie, sterke verlichting. Fluohesjes staan niet in het verkeersreglement, dus die kan je niemand opleggen, maar het zorgt wel voor een veel betere zichtbaarheid in het verkeer. Idem voor een fietshelm: die is niet verplicht, maar je bent veel meer beschermd tegen letsels."

En wat bij een ongeval?

"Of ik nu in fout ben of niet, ik moet sowieso opdraaien voor de kosten van een ongeval met een zwakke weggebruiker", liet Antoon nog weten. Maar dat klopt niet, zo zegt Wauthier Robyns van Assuralia, de Belgische beroepsvereniging van de verzekeraar.

"Het klopt dat een zwakke weggebruiker, zoals een fietser, een vergoeding krijgt voor zijn lichamelijk letsel bij een ongeval. Die vergoeding wordt betaald door de verzekering van de automobilist. Maar als die fietser het ongeval veroorzaakt heeft, zal hij (en niet de automobilist) opdraaien voor de kosten van de schade die het ongeval veroorzaakt heeft."

Geeft dat fietsers dan geen vrijgeleide om als een gek in het verkeer te rijden? "Nee", zegt Wauthier Robyns, "want we gaan er van uit dat niemand zichzelf vrijwillig lichamelijk letsel wil aanbrengen in het verkeer."

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet