Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

"Als brandweerlui moeten we steeds vaker de politie erbij halen om onze job te doen"

di 24 sep. - 10:33

Als je mensen vraagt voor welke beroepsgroepen ze respect hebben, noemen ze vaak hulpverleners zoals verplegers en brandweerlui. Maar in de praktijk is van dat respect vaak weinig te merken, vertelt David, al vijftien jaar actief bij de Brusselse brandweer. Hij ziet de verbale en soms zelfs fysieke agressie toenemen.
brandweer

"Wij kunnen perfect het onderscheid maken tussen iemand die in paniek is omdat een van de slachtoffers een geliefde of familielid is en iemand die woedend is omdat we een straat afsluiten" zegt David in 'De Wereld van Sofie'. "Als je iemand met een brandweerladder van 30 meter moet evacueren dan neemt dat nu eenmaal veel plaats in. Wij staan daar echt niet zomaar. Toch willen mensen dan koste wat het kost doorrijden.  Of als we bij een gaslek een politielint laten spannen omdat er ontploffingsgevaar dreigt, dan zullen mensen daar onderkruipen met de uitleg: 'Ik zal zélf wel beslissen of het hier gevaarlijk is of niet'. Steeds vaker moeten we er politieversterking bijhalen om onze job te kunnen uitoefenen."

"In plaats van hulpdiensten te bellen, beginnen mensen het ongeval te filmen"

"Het begint al als we buitenrijden met onze brandweerwagen. Een blauw licht of sirene betekent normaal dat je - in de mate van het mogelijke - aan de kant gaat, maar we zien steeds vaker dat mensen niet langer de moeite doen om plaats te maken. Zo verliezen we kostbare tijd om levens te redden. Wat we ook meer en meer zien: in plaats van de hulpdiensten bellen, beginnen mensen het ongeval waar ze getuige van zijn te filmen. Om mee uit te pakken op sociale media, allicht.  Niet alleen onrespectvol tegenover de hulpverleners maar ook tegenover je medemens."

Een verklaring voor dit onwaarschijnlijke gebrek aan respect voor hulpdiensten en slachtoffers heeft brandweerman David niet echt. "Het is allicht een breder maatschappelijk fenomeen. Mensen kunnen niet meer omgaan met onvoorzien oponthoud of iets dat niet in hun agenda past. Of ze lijken niet meer te kunnen meevoelen met iemand die geen directe naaste is."  

Beluister de getuigenis van brandweerman David via Radio 1 Select (Je vindt er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet