"Als Carina Van Cauter het niet wordt, is er geen gouverneur van Oost-Vlaanderen"

6 november 2018
© Radio 1
"Als Carina Van Cauter het niet wordt, is er geen gouverneur van Oost-Vlaanderen". Dat zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in 'De Ochtend'. Ze drijft daarmee de politieke druk op over de benoeming van de nieuwe Oost-Vlaamse gouverneur.

Op één november ging gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers op pensioen. Om een opvolger te vinden, werd een open procedure georganiseerd. 108 kandidaten dienden zich aan, waarvan 15 de selectie doorstonden. De uiteindelijke keuze is aan de politiek. Maar de verschillende partijen bikkelen om de opvolger te mogen leveren. Voorlopig is beslist om arrondissementscommissaris Didier Detollenaere tijdelijk aan te stellen.

Open VLD houdt vast aan hun kandidaat, kamerlid Carina Van Cauter. Maar volgens De Tijd scoorde Van Cauter minder goed in het selectieproces dan de kandidaat die N-VA naar voren schuift: Wim Leerman. Leerman is de directeur van Aalst, en is volgens N-VA als onafhankelijke kandidaat geschikt om de impasse te doorbreken.

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten is not amused dat De Tijd de details van de selectieprocedure heeft gepubliceerd. Ze spreekt van "een schending van de privacy" en een "politiek manoeuvre" om de liberale kandidaat te schaden. "Waar is men mee bezig?", zegt Rutten in 'De Ochtend'. "Als men zegt dat men de procedure wil volgen, dan moet men dat consequent doen. In de privé zou dit soort lekken regelrecht leiden tot ontslag.”

Volgens Rutten werkt de procedure niet met een rangschikking, zoals het in De Tijd wordt voorgesteld. "Men had ook voor een andere procedure kunnen kiezen, zoals met een examen. Dan krijg je een rangschikking. Maar dat heeft de Vlaamse regering niet gedaan."

Tegelijk drijft Rutten de politieke druk op: "Ik vermoed dat deze hele procedure kaduuk is. Dan is er alle reden om naar de Raad van State te stappen", zegt ze. Als Carina Van Cauter geen gouverneur van Oost-Vlaanderen wordt, dan "is er geen gouverneur", voegt ze toe.

Beluister het interview met Gwendolyn Rutten:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Radio 1 Select