Als chimpansees vuur konden maken, zouden ze koken

3 juni 2015
Chimpansees kunnen niet koken. Maar ze snappen wel het principe van gekookt voedsel, en ze waarderen het, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteiten van Harvard en Yale.

Zo'n 15 jaar geleden lanceerde de vermaarde Britse primatoloog Richard Wrangham zijn theorie dat het voornaamste verschil tussen mens en aap 'koken' is.

Volgens Wrangham is de mens pas grote hersenen gaan ontwikkelden ómdat hij het vuur leerde beheersen en begon te koken. In 2009 vatte hij zijn onderzoek naar de geschiedenis van het koken samen in het boek 'Catching Fire: How Cooking Made Us Human'.

Experimenteel onderzoek van de Universiteiten van Yale en Harvard heeft nu aangetoond dat onze naaste verwante de chimpansee ook liever gekookt voedsel eet dan rauw spul.

Bovendien kunnen chimpansees het geduld opbrengen om te wachten tot het eten klaar is, en snappen ze het verband tussen rauw voedsel, de bereiding ervan en het eindresultaat.

Dat zijn best indrukwekkende verstandelijke vaardigheden voor een niet-menselijke primaat. 'Als chimpansees het vuur zouden beheersen, dan zouden ze koken', zo besluiten de onderzoekers. En zouden ze daarbij geen paleo-kookboeken gebruiken, durven we daaraan toevoegen.

Benieuwd of de voormalige secretaris-generaal van de International Primatological Society het eens is met de bevindingen van zijn Amerikaanse confraters. En of hij een beetje onder de indruk is van het gastronomische potentieel van chimpansees.

 

(Het plaatje haalden we van de cover van 'Catching Fire: How Cooking Made Us Human')

Radio 1 Select