"Als Club zondag wint in Genk, is de nieuwe kampioen gekend"

9 april 2019
© VRT
Na het machtsvertoon van Club Brugge tegen Standard ziet analist Peter Vandenbempt nog twee titelkandidaten overschieten. "Eén ding is zeker: bij een zware schorsing van Malinovski kunnen we de kampioenenbeker net zo goed zondag aan Club Brugge geven."

"Club Brugge steekt er op dit moment bovenuit"

Wie doet Club Brugge nog wat? Goede vraag. Racing Genk misschien volgende week in een rechtstreekse confrontatie. Maar het niveau dat Club Brugge in deze play-offs haalt, het grote zelfvertrouwen waarmee het zichzelf ondertussen profileert als dé te kloppen ploeg, de honger, de quasi complete collectieve topvorm van het elftal... Dat is toch bepaald ontmoedigend voor de concurrenten.

Club Brugge heeft drie wedstrijden gespeeld en daarin 10 keer gescoord met 7 verschillende spelers. Het heeft ook nog een heel sterke bank met een aantal 100 procent potentiële titularissen. Geweldig voetbal, snelle, wervelende, ongrijpbare flanken. Club steekt er op dit moment toch een beetje bovenuit.

Manager Vincent Mannaert noemde het de sterkste selectie sinds hij in Brugge werkzaam is en dat zal wel juist zijn, denk ik. Dat is het resultaat van enkele jaren goed werken en slim bouwen rond een sterke as die is blijven staan.

"Club heeft het geluk van een kampioen"

Club Brugge heeft ook een beetje meeval op de goede momenten in die twee thuiswedstrijden. Dat heeft een kampioen ook nodig, als Club dat wordt voor alle duidelijkheid. Tegen Gent vroeg rood voor Vadis Odjidja, meteen 2-0 en veer gebroken.

Gisteren viel dan de owngoal van Vanheusden, nadat Standard toch alles onder controle had in de eerste twintig minuten. Daarna volgde meteen de tweede goal en dan is de rest gemakkelijk eigenlijk.

Het is eigenlijk vrij simpel: als Club Brugge zondag wint in Genk, dan is de nieuwe kampioen gekend.

"Preud'homme moet het kaf nog van het koren scheiden"

Is Standard geen titelkandidaat meer? Ja, en die conclusie had coach Michel Preud'homme al lang getrokken op basis van zijn dagelijkse waarnemingen van het werk met zijn spelersgroep. Hij was al tevreden dat hij de ploeg zonder veel moeite voor Play-off I had geplaatst en alles bij elkaar een mooi Europees parcours had gereden.

In vergelijking met de machine die Club Brugge toch is, is het heel wat minder bij Standard. Er ontbreekt heel wat aan de spelerskern, ondanks heel veel talent. Voetbalverstand bijvoorbeeld en dat zag Preud'homme gisteren nog eens.

Er was twintig minuten niets aan de hand voor Standard. Het zette hoog druk en werkte prima om Club Brugge te ontregelen. Maar na die 1-0 gingen zijn spelers overal naartoe lopen en dat doet de trainer zeer aan de ogen. Carcela, die toch de sterspeler moet zijn, moet het verschil maken, maar speelt maar een heel gewoon seizoen.

Preud'homme rekent erop dat zijn spelers thuis het verschil kunnen maken voor plaats 3, te beginnen vrijdag tegen Anderlecht. Vanaf volgend seizoen, wanneer hij het kaf van het koren kan scheiden, wil hij van zijn elftal een volwaardige titelkandidaat maken.

"Vordering voor Malinovski is een slechte grap"

Het bondsparket heeft een schorsing van 7 speeldagen gevorderd voor Genk-middenvelder Roeslan Malinovski. Technisch directeur Dimitri De Condé vraagt zich af of Genk geen kampioen mag worden. Maar we gaan toch niet beginnen met complottheorieën tegen Genk? Dat klasseer ik als uitspraken in de emotie van het moment.

De woede en de frustratie bij Racing Genk begrijp ik wel. 7 speeldagen is gewoon niet ernstig. Een slechte grap van een bondsprocureur, die overigens Wagner heet, maar de compositie voor de motivering van deze stuitende vordering klinkt zo vals dat het pijn doet aan de oren.

Hij heeft echt als enige gezien dat Malinovski doelbewust en met volle kracht in het gezicht van Birger Verstraete heeft getrapt. Hij merkt in de motivering op dat Verstraete aan een levenslange verminking is ontsnapt en er volgt dan nog een uitgebreide uitleg over de oogbol en het dieptezicht... Hij heeft er zijn werk van gemaakt. Wagner heeft net geen opsluiting in Guantanamo geëist.

"Hopelijk heeft Geschillencommissie wel goede ogen"

Wat ik vooral heel stuitend vind: hij heeft heel duidelijk gezien dat de trap bewust is. Met andere woorden kan hij in het hoofd van Malinovski kijken. En hij heeft ook een echte trap gezien. Ik niet, en de meesten ook niet. Ik vind dat wraakroepend, want er is niet getrapt. Het is zoals zeggen dat het donker is, terwijl iedereen kan zien dat de zon schijnt.

Hij zegt ook in de krant: "Ik doe niet aan intentieprocessen." Maar hij vermeldt wel in zijn vordering dat Malinovski al eerder heeft nagetrapt en rood heeft gekregen. Met andere woorden: er is weer gestolen en de dief zal wel weer de dief zijn. Dat vind ik ook helemaal verkeerd.

Het is dus maar te hopen op perfecte ogen, met gezonde oogballen, bij de leden van de Geschillencommissie, die vrijdag moet beslissen om dit incident correct in te schatten. Het moet ook niet afkomen met een half vonnis van 2 of 3 speeldagen om iedereen tevreden te houden.

Tegelijkertijd is het nog nooit gebeurd dat een vordering van 7 speeldagen wordt omgezet naar nul speeldagen. Maar voor alles is er een eerste keer. Eén ding is zeker: bij een zware schorsing van Malinovski kunnen we de kampioenenbeker net zo goed zondag aan Club Brugge geven.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt in 'De Ochtend':

 

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'