Als de boer zijn dieren verwaarloost, gaat het slecht met hem

3 mei 2016
Drama in Nederland. Bijna 400 varkens zijn van de honger gestorven op een boerderij in de Achterhoek. De boer liet zijn varkens creperen tot ze omkwamen. De alleenstaande dertiger kon de stress van het hedendaagse boerenbestaan niet meer aan.
Verwaarlozing of 'verminderde dierzorg' is altijd schrijnend. Maar als het om landbouwdieren gaat, is dat doorgaans ook een signaal dat het slecht gaat met de varkens- of veehouder zelf. 
 
Nadat de varkens van die Achterhoekse houder aan hun lot waren overgelaten, hebben ze waarschijnlijk tien maanden geleden. Buren, veeartsen, leveranciers en/of andere mensen die wel eens op het erf komen, hadden niks gemerkt.
 
Zouden ze bij Boeren op een Kruispunt, een vzw die integrale begeleiding en hulp biedt bij bedrijfsproblemen, gezinsproblemen en persoonlijke problemen van Vlaamse tuin- en landbouwers, schrikken van dit verhaal? Komen dit soort horrorverhalen hier ook voor?
 
Wie merkt of voelt dat er problemen zijn op een landbouwbedrijf of in een landbouwersgezin kan dat melden via het gratis nummer 0800.99.138. Wie niet graag belt, kan hier terecht. Meer info: Boeren op een Kruispunt. Want 'Een ding is zeker: Het is nooit te laat om hulp te vragen en om er iets aan te doen'
 
 

Radio 1 Select