"Als de premier geen motie indient, laat hij ons geen keuze om er zelf één in te dienen"

17 december 2018
© Radio 1
SP.A zal morgen een motie van wantrouwen indienen tegen de minderheidsregering Michel II als premier Charles Michel (MR) zelf geen vertrouwensstemming vraagt in de de Kamer. Dat heeft SP.A-fractievoorzitter Meryame Kitir aangekondigd in 'De Ochtend'.

Morgen komt de Kamer samen om te debatteren over de minderheidsregering Michel II. De premier zal zich in het parlement moeten verantwoorden voor zijn demarche om na het ontslag van de N-VA uit de federale regering verder te regering met CD&V en Open VLD, zonder dat die regering een meerderheid heeft in het parlement.

Vorige week dreigde SP.A-fractievoorzitter Meryame Kitir er al mee dat de oppositiepartij morgen een motie van wantrouwen zou indienen en nu maakt Kitir dat dreigement nog eens hard.

"Ik verwacht dat de premie zelf uitleg komt geven in het parlement en een motie van vertrouwen indient. Doet hij dat niet, dan laat hij ons geen keuze om zelf een motie (van wantrouwen, red.) in te dienen", zegt Kitir nu duidelijk. Als die motie de steun krijgt van een meerderheid in de Kamer, valt de regering en kunnen er vervroegde verkiezingen komen in januari.

Beluister het interview met Meryame Kitir, Barbara Pas en Hendrik Vuye:

Lees ook: