“Als de Rode Duivels de finale van een EK spelen, zijn ze sterker dan de generatie uit 1986”

14 juli 2018
Journalist François Colin was er bij in Mexico 1986, toen de Rode Duivels de halve finale speelden tegen Argentinië. Welke prestatie kan nu het hoogst worden ingeschat? “België zou ook nog eens de finale van een EK moeten spelen om beter te zijn dan de vorige generatie.”

Journalist François Colin ziet een duidelijk verschil tussen de generatie van Mexico 86 en de Rode Duivels van nu. “Toen was de halve finale een complete verrassing”, zegt de journalist. “Nu is het een ontgoocheling dat ze niet in de finale zitten. In 1986 was die prestatie het hoogtepunt ui de Belgische voetbalgeschiedenis. Bovendien waren de omstandigheden anders. De spelers zaten toen een heel stuk verder huis en wilden terugkeren.”

De spelers lagen naast de journalisten te zonnen in het hotel

Ook voor de journalisten was de beleving helemaal anders. “Dat was toen het paradijs. Wij sliepen in hetzelfde hotel als de spelers en kwamen de hele staf voortdurend tegen”, blikt Colin terug. “In het hotel lag centraal een groot grasveld waar de spelers naast de journalisten lagen te zonnen. De beleving was ook anders, het duurde vier à vijf dagen voor het nieuws uit Mexico België bereikte. Nu kan je gewoon waar ook ter wereld je krant downloaden.”

Ex-speler en bondscoach René Vandereycken vindt dat de generatie van 1986 sterker was. “De Belgen hadden in 1980 ook de finale van het EK gespeeld en in 1982 de openingsmatch van het WK tegen Argentinië gewonnen”, zegt Colin. “Ik vind dat deze generatie ook de finale van een EK moeten spelen om als sterker beschouwd te worden.”