Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

kies24

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De wereld van Sofie

Als de underdog wint

di 11 feb. - 11:07

Eergisteren werden de Oscars uitgereikt met een verrassende winnaar. “Parasite” won de belangrijkste Oscar, die voor beste film. En nog wat andere prijzen erbij. Bijzonder, want Zuid-Korea won nog nooit een Oscar, laat staan verschillende. Driedubbel bijzonder want normaal gezien winnen alleen Engelstalige films het beeldje voor beste film. De underdog won. Met een film over de underdog in de Zuid-Koreaanse samenleving.
underdog

De film gaat over een arm gezin in Seoul dat op slinkse wijze het huis en leven van een super rijk gezin in de wijk Gangnam parasiteert.  De underdog die het gevecht met de sterkere,  de rijkere, aangaat, als je wil.  We praten erover met San-Ho Park Correwyn, hij is een Zuid-Koreaans die in België geadopteerd is en die in Antwerpen het restaurant “Table D'Ho” uitbaat.

Voetbalploeg Lierse is altijd de underdog geweest. Het is nog steeds de laatste kleine ploeg die erin geslaagd is om kampioen te worden in 1997. Maar nooit waren ze zo zeer de underdog als in 1971 tegen Leeds. Leeds was op dat moment één van de beste teams in Europa, vol profs en internationals. En tegenover Leeds stond Lierse: een eenvoudige provincieclub, een groepje vrienden zonder pretentie. De absolute underdog. Leeds had de heenwedstrijd in Lier gewonnen met 0-2 en er was niemand meer die twijfelde aan hoe het zou aflopen. Maar toen voltrok zich het mirakel van Leeds. Reporter Ward Bogaert sprak met twee vedetten van toen: Neel De Ceulaer en Ronny Michielsens.

We lijken een geweldige sympathie te hebben voor hij of zij die net iets minder bewapend het strijdtoneel betreedt. Hoe komt dat eigenlijk? Een gesprek met sociaal psycholoog Alain Van Hiel (UGent).

Je kan je positie als underdog soms ook strategisch inzetten, in veldslagen bijvoorbeeld. Dat leert de geschiedenis ons toch,  denk maar aan bijvoorbeeld de Guldensporenslag? Dave Warnier is militair historicus en geeft les aan de Koninklijke militaire hogeschool.

De “underdog”, vertaald is dat “de onderhond”. Waarom spreken we van een “onderhond”, als we het over de kandidaat met de mindere kansen hebben? Een kolfje naar de hand van Ward Bogaert.

Toen Brihang 7 jaar geleden de Nieuwe Lichting van Studio Brussel won, won de underdog. Vorige week was hij plots genomineerd voor 6 Mia's. Een grote kanshebber dus om te winnen, maar hij verzilverde geen enkele. Hoe voelt hij zich vandaag in de muziekscene. Underdog, of al lang niet meer? Brecht Devoldere zocht hem op.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet