"Als De Wever verliest, gaat dat richting mei 2019 zware gevolgen hebben"

10 oktober 2018
Komende zondag wordt met argusogen gekeken naar de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. "Als De Wever hier verliest, zou dat een donderslag geven", stelt VRT-journalist Marc Van de Looverbosch in 'De Ochtend'.

"Wat staat er nu op het spel in Antwerpen? Voor Bart De Wever heel veel", begint VRT-journalist Marc Van de Looverbosch zijn analyse. "Als hij nog bijwint, wordt hij een kleine god. Een klein verlies zou nog acceptabel zijn. Maar stel nu dat er een groot verlies komt, dan verliest De Wever het aura van eeuwige winnaar." Drie zeteltjes verschuiven en dan speelt De Wever zijn centrumrechtse coalitie van De Wever kwijt. "Dat zou een donderslag geven. Als De Wever hier verliest, dan gaat dat ongetwijfeld richting mei 2019 zware gevolgen hebben", stelt Van de Looverbosch.

Volgens Marc Van de Looverbosch heeft Wouter Van Besien van Groen van zijn kant "heel hoog ingezet" door bestuur met de N-VA uit te sluiten. "Hij wil de N-VA uit het stadhuis en burgemeester worden van een progressieve coalitie. Of dat strategisch zo goed is, is een andere vraag. Het is al een keer mislukt met het kartel met de SP.A. Hij staat er nu alleen voor." Dat Van Besien de deur blijft dichthouden voor Bart De Wever vindt Van de Looverbosch vreemd. "In een aantal districten en randgemeenten wordt er goed samengewerkt met de N-VA. Binnen de partij Groen zelf is er geen eensgezindheid of dit nu wel de juiste strategie is."

Als een centrumrechts of een progressief blok niet lukt, dan zit je in complete onbestuurbaarheid en moet je beginnen zoeken. De enige die dan met één teen in het water zit, is Jinnih Beels.

Wat als een centrumrechts dan wel een progressief blok mathematisch niet zal lukken? "Dan zit je in de complete onbestuurbaarheid. En ik gok erop dat het wel eens in die richting kan gaan. Dat is ook de vrees van Bart De Wever. Dan moet je beginnen zoeken en de enige die al met één teen in het water zit, is SP.A met Jinnih Beels die heeft gezegd dat ze de N-VA niet uitsluit. Dan zou je een volledige reconstructie krijgen van Antwerpen, waarbij de N-VA toch de socialisten - waarvan ze zo blij waren dat ze die buiten hadden gekregen - via de achterdeur moeten binnenloodsen.

Beluister de analyse van Marc Van de Looverbosch:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister ook het debat tussen Bart De Wever en Wouter Van Besien: