"Als die volmachtenwet een probleem zou worden, spelen we met de toekomst van ons land'

26 maart 2020
Archieffoto © Dirk Waem (Belga)
Vandaag zit het parlement samen om de regering-Wilmes volmachten te geven, zodat ze ten volle beslissingen kan nemen over de bestrijding van het coronavirus. Maar de Raad van State (dat de wetgeving controleert en adviezen geeft aan het parlement en de regering, red.) heeft enkele kanttekeningen geformuleerd over het systeem van volmachten. Egbert Lachaert (Open VLD) reageert in 'De Ochtend'.

De Raad vindt bijvoorbeeld dat de Senaat zich hier ook moet over uitspreken en niet alleen de Kamer. Bovendien stelt de Raad van State zich vragen over de omschrijving van die volmachten: het zou niet duidelijk genoeg zijn wat de regering wel of niet mag doen. Ook oppositiepartij N-VA stelt zich enkele vragen over de volmachtenregeling. "Het moet duidelijker omschreven worden, anders ligt het moeilijk voor ons om volmachten te geven".

(lees verder onder de tweet)

Wat nu? "Niemand heeft nu nood aan technische en politieke spelletjes", reageert Open VLD-fractieleider Egbert Lachaert in 'De Ochtend'. "Ik hoop dat iedereen op een constructieve manier mee naar oplossingen blijft zoeken. We moeten die volmachtenwet zo sterk mogelijk maken zodat de regering deze crisis verder kan aanpakken. Dit vraagt maatregelen die snel genomen kunnen worden en dat kunnen we niet in het parlement. Als die volmachtenwet een probleem zou worden, spelen we met de toekomst van ons land."

Als die volmachtenwet een probleem zou worden, spelen we met de toekomst van ons land.

Beluister het gesprek met Egbert Lachaert in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: