"Als een auto langsrijdt, hou ik bewust mijn adem in"

9 oktober 2015
Fijn stof is echt overal. Of je nu in Brussel woont of ergens in het groen, volgens een reportage op Terzake maakt het niet veel verschil. Luc Appermont reageert in De Bende van Annemie.

In de Terzakereportage over fijn stof onderzochten Vincent Verelst en Stefaan Vanmeerbergen hoe (on)gezond de lucht is die we inademen. Gedurende een hele week werd met een fijnstofmeter de lucht in Bonheiden en in het centrum van Brussel gemeten. Het resultaat was hallucinant: als je op de weg bent, is de luchtverontreiniging op beide plaatsen even groot.

Ook Luc Appermont schrok van het nieuws: “Die reportage was zeer confronterend. Ik vind gezondheid het allerbelangrijkste. Als je dan hoort dat wij in Vlaanderen anderhalf jaar van ons leven opofferen door de levensomstandigheden, dat is erg.”

Appermont is nochtans bewust met de kwestie bezig. Zo woont hij bijvoorbeeld om die reden een beetje uit het centrum, dicht bij een mooi bos. Naar eigen zeggen voelt hij ook wat intuïtief aan waar hij moet opletten:

Als ik bij een stoplicht sta om de straat over te steken, ga ik altijd een metertje of twee achteruit, om de uitlaatgassen niet binnen te krijgen. Nu hoor ik in Terzake dat één meter op de stoep voldoende is om een grote hoeveelheid fijn stof uit te schakelen. Frappant.

Wat dan nu?

“Wel, ik denk dat het programma heel veel mensen alleszins bewust heeft gemaakt. Ik vind dat we het milieu met alle respect moeten behandelen, en dat we echt moeten opletten wat we doen. Ik leef zelf heel graag buiten, maar als dat allemaal niet goed is, dan weten we niet meer waar we naartoe moeten.”

Bekijk de hele reportage van Terzake: