Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Nieuwe Feiten

Als een kaars opbrandt, ademen we die dan gewoon in? En is dat ongezond?

ma 10 mei - 2:52

"Wat gebeurt er eigenlijk met een kaars die opbrandt? Ademen we die gewoon in?" Het is een vraag waar luisteraar Patricia graag een antwoord op wou krijgen. "Het klopt dat we die kaars eigenlijk inademen", reageert binnenluchtexpert Marianne Stranger (VITO) in 'Nieuwe Feiten'. "Elke kaars heeft een bepaalde uitstoot. Gebruik ze met mate."
Kaars

"Als je een kaars brandt, dan verdwijnt die naar verloop van tijd. Ademen we die kaars dan eigenlijk in?" vroeg luisteraar Patricia zich af.

Marianne Stranger van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) bevestigt: eigenlijk ademen we die kaars dan in (en hoe slechter de ruimte geventileerd is, hoe meer we ervan inademen): "De kaars bestaat uit was, die verschillende ingrediënten heeft, soms ook geurcomponenten (bij geurkaarsen). Dat warmt op en verbrandt via de wiek. Het komt dan als gas en aërosolen in de lucht terecht."

Naast bijvoorbeeld CO₂ worden tijdens het verbrandingsproces bepaalde moleculen gevormd: "Het kan gaan om benzeen, een kankerverwekkende stof, formaldehyde, en een hele waaier aan reactieproducten. Voor elke kaars is dat uiteraard verschillend. Je hebt geurkaarsen en niet-geurende kaarsen. Je hebt kleine kaarsen, de theelichtjes, en grote tuinkaarsen met van die dikke wieken."

De piek van de uitstoot komt er als we de kaars doven.

En dat betekent dus variatie in uitstoot: "Er bestaat zelfs een vast scenario om de uitstoot van kaarsen te bepalen. Wat we zien is dat elke kaars een andere uitstoot heeft, maar de piek van fijnstof en aërosolen komt steevast bij het doven van de kaars."

Bestaan er dan ongezonde en gezonde kaarsen? Stranger is voorzichtig: "Veel hangt ervan af waar de kaars gebrand wordt, in welke ruimte en hoe goed die verlucht is. En hoeveel je er aansteekt. Een tuinkaars bijvoorbeeld geeft veel roetproductie en steek je best in de tuin aan. Maar de boodschap is vooral: gebruik ze met mate. Want daar hangt veel van af. Een theelichtje kan klein zijn, maar 20 of 30 theelichtjes, dat telt ook op. Geurkaarsen hebben ook nog een extra toegevoegd product, de geurmolecules."

Gebruik ze met mate.

Er is geen gevaar op CO-vergiftiging, maar het is sowieso altijd nodig om binnenruimtes goed te verluchten.

Beluister het gesprek met Marianne Stranger in 'Nieuwe Feiten' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet