“Als een vrouw je probeert te vermoorden, jongen, dan ben je kansloos”

7 juni 2018
De Nederlandse schrijfster Justine Le Clerq zette in haar roman ‘Krimp’ een crimineel meisje centraal. In het boek gaat ze onder andere op zoek naar de lange geschiedenis van gewelddadige vrouwen. Vrouwelijk geweld is volgens haar net zo goed te koppelen aan de emancipatie van de vrouw.

In de statistieken zag Justine Le Clerq de criminaliteitscijfers bij vrouwen op alle fronten lichtjes stijgen, waardoor ze dichter bij de aantallen van de mannen komen. “Op het vlak van moord zien we wel een verschil”, zegt Le Clerq in ‘Nieuwe Feiten’. “Mannen gaan direct over op de aanval, vaak in een dronkenmansbui.”

Gebrek aan empathie wordt ook vaak aan mannen gekoppeld. En net die empathie zou vrouwen tegenhouden om tot geweld over te gaan. Vrouwen die dan effectief geweld plegen, hebben vaak lange tijd hun woede onderdrukt vanuit die empathische gevoelens. “Als ze dan crimineel worden, dan is dat ook meteen heel heftig.”

Emancipatie

De criminele emancipatie vindt zijn wortels in de veranderende opvoeding van de jaren 50. “Je wordt vandaag niet meer beloond als je je zwak opstelt, je wordt nu beloond voor een krachtig optreden. Vrouwen worden iets mannelijker, omdat ze die kwaliteiten ook nodig hebben om bijvoorbeeld een groot bedrijf te runnen.”

Maar dat zijn ook de factoren die je nodig hebt voor criminele feiten. “Criminele vrouwen die zich in het verleden hebben aangesloten bij groeperingen als de FARC, zijn vaak ook radicaler dan mannen. Een man schiet er vaak eens naast, zodat het slachtoffer niet bloedend ten onder gaat. Maar dat soort fouten maken vrouwen niet”, zegt Le Clerq. “Bij hen is je overlevingskans nul."

Uit eigen ervaring

Le Clerq heeft zelf een donker verleden, maar praat er heel open over. “Ik ben van mijn 15de tot mijn 21ste verslaafd geweest en ik ben toen begonnen met diefstal. Later ben ik met mijn vriend gearresteerd voor overvallen. Uiteraard gebruik ik die ervaring nu in mijn werk."

Beluister hieronder het volledige interview met Justine Le Clerq in ‘Nieuwe Feiten’: