"Als er eind augustus niks uit de bus komt, moet ik op zoek naar een job in een andere sector"

30 juni 2016
Hoera! Eindelijk vakantie voor duizenden leerlingen en leerkrachten. Alhoewel: voor jonge leerkrachten met een tijdelijk contract begint nu vaak een periode van grote onzekerheid. Zo hoorden we in De Ochtend het verhaal van gepassioneerde leerkrachten Silvie en Kirsten. Mogelijk stappen ze uit het onderwijs…

Silvie geeft les in het vierde leerjaar. Ze is sinds januari afgestudeerd, en heeft geluk gehad: ze mocht meteen 'een lange interim doen'. Maar haar contract loopt zeker af, en ze weet niet waar ze volgend jaar zal terechtkomen. Ze is volop sollicitatiebrieven aan het versturen en heeft al heel wat scholen opgebeld. Maar blijkbaar zit alles al behoorlijk vol.

Ik heb absoluut geen zicht op wat ik volgend jaar ga doen

Mogelijk kiest Silvie omwille van de onzekerheid toch voor een andere sector.

Kirsten geeft les in het derde leerjaar. Zij heeft net een huis gekocht, en heeft daarom haar loon hard nodig. In juli en augustus wordt ze wel nog even doorbetaald, en ze heeft ook al wat spaargeld aan de kant gezet. Maar de situatie kan niet blijven duren:

Als er eind augustus niks uit de bus komt moet ik op zoek naar een job in een andere sector.

Hilde Crevits reageert

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits ontkent de problemen niet, maar zegt dat de werkloosheid in het onderwijs dit jaar met 15% gedaald is.

Toch lijkt er een tegenstelling te zijn: heel veel leerkrachten zitten met onduidelijkheid over hun toekomst, en moeten vaak tot eind augustus wachten voordat ze zicht hebben op andere tijdelijke opdrachten. En dit terwijl de cijfers leren dat er tegen 2022 60.000 nieuwe leerkrachten nodig zijn.

“U heeft de mensen nodig en ze worden elke zomer gedemotiveerder” legt presentator Dennis van den Buijs aan Crevits voor. Maar zij vindt dat hij de situatie te zwartgallig ziet:

Het onderwijs is met 150.000 leerkrachten één van de grootste werkgevers. Maar elke starter werkzekerheid bieden kan niet.

Wel moet er meer aandacht zijn om starters meer werkzekerheid bieden, geeft ze toe. Daar wordt aan gewerkt.

Maar aan iedereen die afstudeert volledige werkzekerheid geven is onmogelijk.

Beluister hieronder de volledige uitzending: