"Als er jou een plastic zakje wordt aangeboden in de winkel, mag je zeggen dat dat slecht is voor de planeet"

1 mei 2020
Mei is voor het derde jaar op rij de maand waarin we bewuster omspringen met het gebruik van plastic, onder de actienaam 'Mei Plasticvrij'. Maar is die actie nog zo makkelijk te handhaven in tijden van corona, waarin alles extra goed wordt verpakt om risico's in te perken? We vroegen het aan een van de ambassadeurs van de actie, Dieter Coppens.

"Je ziet nu overal plastic, maar we mogen niet vergeten dat er een onderscheid is tussen 'single use plastic' en ander plastic. Wij geven vooral tips om minder single use plastic te gebruiken, omdat er toch nood is aan duurzamer alternatief", zo zegt Dieter Coppens in De Wereld Vandaag.

Kraantjeswater

Helaas leven we vandaag in een nieuwe realiteit. Eentje waarin de horeca probeert overeind te blijven door afhaalmaaltijden aan te bieden. Zorgt dat niet voor extra plastic? "Ja, dat kan zeker, maar je mag misschien ook wel je eigen potjes vullen?", vraagt Coppens zich af.

Kraantjeswater

"Het is natuurlijk een nieuwe realiteit waarin we leven, maar misschien zorgt dat er net voor dat Mei Plasticvrij nu nog belangrijker is. En we kunnen allemaal iets doen. Zo promoten we het drinken van kraantjeswater. Je spaart niet alleen enorm veel plastic flessen uit, maar zo vermindert ook de grote hoeveelheid water die gebruikt wordt voor het produceren van die flessen én belast je de planeet met minder CO2, omdat het transport van al die flessen wordt verminderd. Kraantjeswater drinken is ook heel makkelijk, nu we toch allemaal in ons kot moeten blijven", aldus Dieter Coppens.

In gesprek gaan

Hoewel we toch al veel recycleerbaar materiaal zien in de winkels, zijn we nog niet aan de ideale wereld. "Er moet nog veel bewustzijn komen", zegt Coppens. "Eigenlijk moeten we als consument beseffen dat we macht hebben en echt van ons laten horen. Als ze jou een plastic zakje aanbieden in de winkel, dan mag je zeggen dat je dat niet nodig hebt en dat het slecht is voor de planeet."

Als je dat beleefd aanpakt, kunnen dingen veranderen. Zo vertelt Dieter over de ijsjeshoeve in zijn buurt: "Als je daar geen hoorntje wou, kreeg je altijd een ijsje in een plastic potje met een plastic lepeltje. Ik heb dat eens aangekaart bij hen en ze hebben mij onlangs gebeld om eens samen te zitten en te kijken hoe ze dat anders kunnen aanpakken. Dus echt iedereen kan iets doen of betekenen!"

 Wie mee wil doen kan meer informatie vinden op meiplasticvrij.be.

Beluister hier het gesprek met Dieter Coppens: