"Als er meer dan twee politici samenzitten, krijg je lekken"

22 april 2020
Archieffoto © Radio 1
In de Franstalige krant 'Le Soir' is een versie gelekt van de exitstrategie voor de coronamaatregelen die de speciale werkgroep GEES heeft uitgewerkt. Politiek columnist Rik Van Cauwelaert valt niet van zijn stoel door het nieuws over het lek. "Als er meer dan twee politici samenzitten, krijg je lekken", zei hij in 'De Wereld Vandaag'.

Het werkdocument dat gelekt werd, gaat om een (voorlopig) document met voorstellen rond de heropening van de economie, het sociale leven en de scholen. De data die erin staan, zijn niet definitief, maar op 4 mei zouden meer bedrijven de deuren mogen openen en zou een familiebezoek zijn toegestaan. 

Voor alle duidelijkheid: het is de Nationale Veiligheidsraad en dus de politiek die vrijdag de knopen moet doorhakken. Dan is er een persconferentie en weten we of deze voorstellen het hebben gehaald.

Heel onverantwoordelijk

Viroloog Marc Van Ranst betreurt het lek in de media: "Het is bijzonder spijtig dat er nu een voorlopige versie van het document circuleert. Dit gebeurt door mensen die heel graag hebben dat deze hele operatie in het honderd loopt."

"Ik steek er mijn hand voor in het vuur: dit lek komt niet uit de expertengroep. Dit document is gedeeld met mensen uit politieke hoek en plots staat dat in een Franstalige krant. Dit is heel onverantwoordelijk, wij gaan hier niet inhoudelijk op reageren."

"Als er meer dan twee politici samenzitten, krijg je lekken"

Politiek columnist Rik Van Cauwelaert valt niet van zijn stoel door het nieuws over het lek. "Als er meer dan twee politici samenzitten, krijg je lekken", zei hij in 'De Wereld Vandaag'. "Bij sommigen is het sterker dan henzelf."

Van Cauwelaert vermoedt wel geen kwaad opzet, zoals Marc Van Ranst suggereert. "Ik denk dat het vooral om nonchalance gaat, maar het is fout om dat te doen. Ik denk dat het uit de hoek van de MR komt, de Franstalige liberalen. Zij willen zich profileren als de partij die alles controleert. Dat zie je ook aan de interviews die voorzitter Georges-Louis Bouchez geeft. Hij komt naar voren als een politieke patser."

"Ik denk wel niet dat dit kwaad kan doen. Ik vind ook dat de journalist gelijk had om het te publiceren, want heel veel mensen zitten met vragen. Deze dingen doen zich nu eenmaal voor, we moeten ook niet overdrijven en rustig blijven."

Beluister het gesprek met Rik Van Cauwelaert in 'De Wereld Vandaag':

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'