"Als er nu iets gebeurt: geef de rechters in ons land dan de schuld"

6 februari 2017
President Donald Trump gaat frontaal in de aanval tegen de rechter die zijn veelbesproken inreisverbod heeft tegengehouden. Zijn landgenoten moeten de rechtbanken massaal met de vinger wijzen "als er nu iets gebeurt", zo zegt hij. Trump heeft grenswachters opgeroepen om iedereen die de VS binnen wil "zeer voorzichtig en grondig te screenen".

Afgelopen zaterdag heeft het Amerikaanse hof van beroep de vraag van Trumps kabinet om het inreisverbod opnieuw te installeren, verworpen. James Robart, een federale rechter uit Seattle had dat inreisverbod voor reizigers uit 7 moslimlanden vrijdag geblokkeerd. Momenteel blijft Trumps inreisverbod dus on hold staan. Wie met een visum vanuit Irak, Syrië, Iran, Libië, Somalië, Soedan of Jemen naar de VS reist, kan het land voorlopig zonder problemen binnen.

Twee Amerikaanse staten die zich tegen de ban gekant hebben, hebben tot vandaag de tijd om daar juridische argumenten voor aan te dragen. Voor de zaak in zijn volledigheid is behandeld, verandert er voorlopig niet voor mensen die de VS in willen, tot groot ongenoegen van Trump.

Trump heeft dat ongenoegen tegenover rechter James Robart, die zijn inreisverbod dus eigenhandig heeft tegengehouden, in forse taal geventileerd via een reeks tweets. "Ik kan me niet voorstellen dat notabene een rechter ons land zo in gevaar brengt, door onze grenzen op te gooien voor potentiële terroristen", zo schrijft hij.

Als er ons hierdoor iets overkomt: geef hem en ons rechtssysteem daar dan maar de schuld van.
Donald J Trump

Radio 1 Select