"Als ex-gevangene denk je dat iedereen het aan je kan zien"

10 oktober 2016
Bernard Wesphael is vrijgesproken van de moord op zijn eigen vrouw. Dat betekent echter niet dat de lijdensweg voorbij is, zegt Marc. Hij is ex-gedetineerde en weet hoe zwaar het leven na de opsluiting valt.

Nieuwe stress, nieuwe vrienden

Voor alle stress die wegvalt bij het vrijkomen, komt er ook heel wat stress bij, zegt Marc. Hij werd zelf verschillende keren ziek in de periode na zijn vrijlating.

"Plots wordt de wereld rondom je zo druk dat je het niet meer aankan."

Marc zorgde er dan ook voor dat hij begeleiding had. Heel veel andere ex-gedetineerden beschikken echter niet over die begeleiding. En dan vallen ze in een zwart gat. 

Bernard kon ook terugvallen op nieuwe vrienden, die hij in de gevangenis had leren kennen. Of dat wel de beste vrienden zijn?

"Dat zijn niet enkel gevangenen. Het zijn ook mensen die vrijwillig komen begeleiden in de gevangenis, zoals de almoezenier."

Je sluit je op, ...

Marc hervatte zijn sociale leven stukje bij beetje, maar dat bleek allesbehalve makkelijk: 

"Je sluit je op in je huis, zoekt geen sociaal contact meer. Omdat je denk dat je een stempel op je hoofd draagt met gevangene op."

Als je op straat loopt denk je dat iedereen kan zien dat je in de gevangenis hebt gezeten.

Precies om die reden verhuisde Marc ook. Hij wilde zichzelf de kans geven om een nieuw leven op te bouwen. Nadat hij werd weggejaagd in een provinciestad en een dorp, kon hij wel opnieuw beginnen in een grootstad. 

Het is net omdat mensen worden weggejaagd en niet begeleid worden, dat recidive optreedt.