"Als FANC veiligheid Doel 1 niet kan garanderen, moet reactor onmiddellijk dicht"

3 mei 2018
Als het federaal agentschap voor nucleaire controle geen garanties kan geven over de veiligheid van Doel 1, moet die kernreactor meteen en permanent sluiten. Dat zegt Kristof Calvo (Groen) in 'De Ochtend'. "Dat staat in het contract tussen Engie en de regering: als er veiligheidsproblemen zijn moet Doel 1 dicht. Doel 1 had eigenlijk al lang dicht moeten zijn."

"Ik volg het nucleaire debat nu al een tijdje", aldus Kristof Calvo. "En ik heb het discours telkens zien opschuiven. Eerst zei men dat kernenergie enorm veilig is en er nooit problemen zouden zijn. Daarna bleken er wel regelmatig problemen te zijn, maar was het excuus dat het telkens in het niet-nucleaire gedeelte was. Nu is het wel in het nucleaire gedeelte, maar zou er geen gevaar zijn. Wat is de volgende stap?"

"Jan Jambon is minister van alle soorten veiligheid, behalve nucleaire veiligheid"

Calvo kijkt vooral naar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. "Hij moet dit dossier in handen nemen", zegt Calvo. "Hij is minister van alle soorten veiligheid, behalve nucleaire veiligheid."

"In het contract dat de Belgische staat heeft met Engie staat duidelijk geschreven dat de regering eenzijdig kan beslissen om de kernreactor te sluiten als er veiligheidsproblemen zijn", klinkt het.

"Voor de energiebevoorrading zal dat geen problemen opleveren: Doel 1 ligt nu ook stil. Hij heeft de laatste tijd vaker stilgelegen dan gewerkt."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'