Als het aan de vis ligt, eet hij microplastics

6 juni 2016
En ze gaan er dood aan
Larven van baarzen verkiezen microscopisch kleine plastic deeltjes boven hun normale eten. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek.

Onderzoek had al uitgewezen dat in de oppervlaktewateren zo'n 466.000 deeltjes plastic per vierkante kilometer voorkomen. Ruim 80 procent daarvan bestaat uit zogenaamde microplastics die niet biologisch afbreekbaar zijn, en die niet uit het afvalwater kunnen worden gezeefd. 

Marinebiologen maken zich almaar meer zorgen over de effecten van die microplastics op vissen en andere waterfauna. Zo vonden Zweedse onderzoekers dat larven van baarzen die blootgesteld worden aan microplastics, minder actief zijn en minder reageren op signalen. Daardoor lopen ze veel groter gevaar om opgegeten te worden door predatoren.

Dat de larven bovendien microplastics boven plankton blijken te verkiezen, verbaast Caroline De Tender van het Instituut voor Landbouw en Visserij-onderzoek (ILVO) niet echt. Bacteriën en chemicaliën die de larfjes aantrekken, zetten zich vast op die plastic deeltjes. Daarbij worden vissen ook nog eens aangetrokken door felle kleuren.