Rituele besnijdenis verbieden? "Als het er ooit van komt, dan is het gedaan met het jodendom in dit land"

20 september 2017
Men heeft er drie jaar over gedaan om een advies over rituele besnijdenis te formuleren. De kwestie ligt dan ook heel gevoelig. “Het is niet aan artsen om rituele gebaren uit te voeren” zegt Robert Rubens van het Comité voor Bio-ethiek. Maar Michael Freilich, hoofdredacteur van joods actueel, is boos en triest.

In het advies dat zopas geformuleerd is, staat dat het beter is om jongens in de toekomst niet te besnijden, zonder hun vrije wil

“Heel de wereld verbiedt vrouwenbesnijdenissen, daar is geen discussie over” zegt Rubens “ Dit terwijl er over jongens nog altijd verwarring bestaat in de literatuur”. Voor hem is de grond van de zaak dat er geen enkele reden is om rituele gebaren te laten uitvoeren door artsen, en zeker niet om het te laten terugbetalen door ziekenfondsen.

De patiënten zouden op volwassen leeftijd soms problemen kunnen hebben met hun seksualiteit. Daarom moet er een vrije keuze zijn. En dat kan natuurlijk niet in de eerste levensdagen.

Onbegrijpelijk

Michael Freilich, hoofdredacteur van joods actueel, denkt er helemaal anders over. "Volgens onze traditie moet het op de leeftijd van 8 dagen gebeuren, en dat is de beste tijd". Zelf heeft hij vier zonen, na twee dagen waren ze volledig genezen. “Er was geen blijvend effect of letsel”.

“Duizenden jaren streden wij ervoor om dit aspect als basis van ons geloof te kunnen verderdoen” zegt Freilich ook nog. Hij vindt het advies dan ook onbegrijpelijk. Daarom is hij boos en triest:

Michael Freilich

Beluister hieronder de integrale interviews:

Radio 1 Select