Vlaggenverzamelaar Pol weet van geen ophouden

2 oktober 2019
Pol Vanbosseghem is een leerkracht op rust uit Doomkerke met een grote liefde voor vlaggen. Sinds hij een tiental jaar geleden zijn eerste exemplaar kocht, weet hij van geen ophouden. Drie kasten vol heeft hij nu al, netjes geordend en gewassen. Klaar om gehesen te worden aan zijn vlaggenmast in de voortuin.

"Mijn allereerste vlag kocht ik op een rommelmarkt op Het Zand in Brugge, ik vond dat er een speciale tekening op stond en heb er dan alles over opgezocht. Zo is het begonnen. Nu heb ik drie kleerkasten met meer dan 200 vlaggen, allemaal alfabetisch gerangschikt. En dan heb ik nog een hele reeks dubbels. Het zijn niet alleen nationale vlaggen, ik heb ook gemeente- en provincievlaggen, seinvlaggen van de scheepvaart, vlaggen van het verenigingsleven,...

"Als ik een vlag kies om aan mijn mast te hijsen dan speel ik in op de actualiteit. Vandaag: vorming van de Vlaamse regering, dus hang ik de Vlaamse vlag uit. Al zijn het soms minder voor de hand liggende vaandels. Omdat ik door mijn vlaggen een BD, een bekende Doomkerkenaar ben, bellen de mensen mij dan op om te zeggen: "Meester Pol, die vlag kennen we niet! Maar het moet een beetje spannend blijven, hè. ik kan toch niet iedere dag de Vlaamse Leeuw of de Amerikaanse vlag uithangen. Het zal ook al eens een keer de vlag van Kasterlee zijn."

Nu is Pol zowat de enige in het dorp die nog de vlag uithangt, dat was vroeger wel anders. "Toen ik nog een kind was, en het was feest in het dorp of er werd een nieuwe burgemeester of pastoor ingehaald dan stond er in het parochieblad: gelieve de huizen te bevlaggen. En de mensen deden dat! Na de bevrijding hingen de mensen hier ook massaal de vlag uit. Dat was dan de Belgische driekleur, ook al waren het de Polen die ons dorp bevrijd hadden. Maar de mensen hadden natuurlijk geen Poolse vlag! Ik heb er wel een, en die hang ik ook elk jaar uit om de bevrijding te herdenken. Uit dankbaarheid! Ik heb er enorm veel eerbied voor de Polen na al wat ze in de oorlog meegemaakt hebben. En: in Polen zit ook de naam Pol!"

Beluister het verhaal van Pol via Radio 1 Select. (Je vindt er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Lees ook:

Radio 1 Select