Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De bende van Annemie

"Als ik door mijn oude straat rijd, lijkt het alsof er een ramp gebeurd is."

di 21 mrt. - 1:28

Er is een Belgische prijsduif verkocht voor een recordbedrag van 360.000 euro. In de kindertijd van schrijver Walter van den Broeck was duivenmelken nog een echte volkssport. Hij weet nog goed dat hij niet mocht buiten spelen als de duiven kwamen.
Walter van den Broeck

In Olen, het dorp waar hij woonde, werd Walter omringd door minstens tien duivenmelkers. Schuin tegenover hem woonde een duivenmelker die hele tijd spuugde terwijl hij op zijn duiven stond te wachten. En zijn vrouw riep dat hij daarmee moest ophouden want door het geluid van zijn gespuug zouden de duiven niet 'vallen'.  Walter en de andere kinderen mochten niet buiten spelen als de duiven kwamen, want ze maakten anders teveel lawaai. Ze mochten zelfs geen wit hemd dragen omdat dat de duiven zou afschrikken.  

 

 

Wij speelden met een sardienenblik op wielen, kinderen van nu zitten voor een scherm.

— Walter van den Broeck

Dat binnenblijven ging hem niet goed af, want kinderen speelden toen voortdurend buiten. "In ons stuk van de straat woonden 24 gezinnen met 78 kinderen, iedereen leefde buiten. Als ik nu nog eens door die straat rijd, dan lijkt het alsof er een ramp gebeurd is aan het kanaal, en dat iedereen weggeroepen is om ernaar te gaan kijken. Je ziet niemand meer op straat, geen kinderen, geen volwassenen. Terwijl de buurt toch duidelijk bewoond is: er hangt was uit, auto's staan te blinken in de zon. Wij speelden als kind met een sardienenbik waar we wieltjes onder bonden, kinderen van nu zitten voor het scherm of spelen met hun tablet. En wij waren zeker niet ongelukkiger dan kinderen nu."

Maar de moderne tijd is niet alleen maar kommer en kwel. Zo kwam Walter van den Broeck via facebook opnieuw in contact met de Filipijnse tak van zijn familie en dankzij het internet kon hij met zijn stamboom teruggaan tot de 16de eeuw! Dus toch: leve de moderne tijd!

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet