“Als ik een medaille win, mag mijn zoon ermee spelen”

20 augustus 2017
“Wie niet graag traint, moet niet aan topsport judo beginnen”, zegt judoka Dirk Van Tichelt, die binnenkort strijdt voor een medaille op het WK in Boedapest. Tussen zijn trainingen door is er weinig tijd om te recupereren. “Mijn zoontje komt op de eerste plaats.”

“Judo is: heel hard trainen om een goed niveau te halen.” Dirk Van Tichelt, intussen 33, kan het weten. “Ik heb er al een hele carrière opzitten. Ik weet hoe ik moet pieken. Op een goede dag win ik een medaille.”

Niet denken aan stoppen

Die behaalde hij op de Olympische Spelen in Rio. “Na dat brons kreeg ik de raad om te stoppen. ‘Want het zou toch nooit beter worden dan dit.’ Maar ik heb daar nooit aan gedacht. Beter wordt het misschien niet, maar wie weet wel even goed?”

Vechten op die mat, daarop kick ik

“Ik draai al tien jaar mee op topniveau. Moet het dan nog veel beter? Kan het dan nog veel beter? Zolang ik een internationaal niveau aankan, zal ik er blijven voor vechten. Ieder toernooi wil ik er staan, wil ik winnen. Vechten op die mat, daarop kick ik.”

Papa Dirk

“Sinds Rio is er wel wat veranderd. Er is meer aandacht voor judo en ikzelf ben bekender geworden. Maar wat een veel grotere impact gehad heeft dan die medaille, is mijn zoon. Ik ben vorig jaar papa geworden van een kerstkindje, Arthur.”

“Vroeger stond judo centraal in ons leven en werd alles gepland naar die trainingen. Nu komt Arthur op de eerste plaats. Pas nadien denken we aan trainingen.”

Eerst mijn zoon, dan pas denken aan trainingen

“Arthur slaapt nog niet goed door. Intussen is het iets beter, maar de eerste 7,5 maanden moesten wij wel vijf keer per nacht opstaan. Door slaapgebrek is de recuperatie van mijn trainingen weg. Ik slaap dan wat mee met de baby overdag, maar dat is toch moeilijk.”

“Maar er is beterschap: nu moeten we maar een à twee keer per nacht meer opstaan. Ik ben blij, met het WK voor de deur. Ik wil mijn best doen om iets te winnen. En dan mag hij met die medaille spelen."

Herbeluister het interview met Dirk Van Tichelt in De Ochtend hier vanaf 8.37 uur.