"Als ik m'n schilderijen zou tonen aan de wereld, zou ik dat liever onder een pseudoniem doen"

16 oktober 2016
Actrice Joke Devynck houdt van de boeken van Elena Ferrante. Niemand weet wie er achter die boeken zit, want Elena Ferrante is een pseudoniem. Toch heeft een Italiaanse journalist geprobeerd haar te ontmaskeren. "Schandalig", vindt Joke Devynck.

"Ik vind dat je absoluut het recht hebt om in de schaduw van je maaksels te blijven" zegt Joke Devynck. Toch lijkt onze maatschappij dat niet meer toe te staan tegenwoordig, want de focus ligt op de maker zelf. Dat vindt Joke jammer: "Je mag geen doorgeefluik meer zijn."

Zelf kan Joke Devynck zich als actrice natuurlijk veel minder wegsteken. Alleen als ze schildert, kan ze zich achter het schilderij verstoppen. "Ik ben mijn eigen expressiemiddel. Net daarom denk ik: je moet er voorzichter mee omgaan."
Omdat ze op televisie komt, hebben mensen het gevoel dat ze haar kennen. "Wat niét zo is!"

Je krijgt als acteur niet de kans om neutraal te zijn.
Joke Devynck

Wat bedoelt ze precies met dat neutraal zijn? "In een interview ben ik vaak te eerlijk, en word ik persoonlijk. Terwijl ik er eigenlijk beter een spel van zou maken en onzin verkopen!" 

Als ze zou schilderen, zou ze haar schilderijen liever tonen onder een andere naam. "Mensen zeggen dan dat ik zot ben, dat ik mijn naam moet gebruiken." Toch vindt ze dat je respect moet hebben voor mensen die er toch voor kiezen niét in de schijnwerpers te staan.