"Als ik naar een klant dit soort factuur zou sturen, word ik vierkant uitgelachen."

22 september 2017
Saskia Neirinckx heeft een eigen zaak, een bvba. Toen ze onlangs het adres van haar zaak wilde wijzigen, kreeg ze een factuur van maar liefst €600. Daar was Saskia allerminst gelukkig mee, vertelt ze in de minuut.

"Ik ben een klein bedrijfje, ikzelf met één werknemer, en heb een bvba."

"Ik kreeg net een factuur aan van mijn boekhouder, voor alle kosten verbonden aan een adreswijziging van mijn vennootschap."

"Kosten voor adreswijzigingen zijn voor mij: 2 x inschrijving KBO (2 vestigingen) = 171 euro. Publicatie in het Belgisch Staatsblad = 131,1 euro. Totale kost aan de staat = 302,1 euro, zonder BTW."

"Daarnaast zijn er ook kosten aan mijn boekhouder voor al het papierwerk, wat een hoop blijkt te zijn."

"En zo kom ik in totaal aan meer dan 600 euro, BTW included."

"Het papierwerk moet ik sowieso uitbesteden aan mijn boekhouder, als ik het zelf doe spendeer ik er veel meer uren aan, en een kleine zelfstandige spendeert al heel veel werk aan non-billable hours voor hij zijn eerste euro verdient. Dus die kost valt al niet te vermijden."

"Wat ik mij dus afvraag, en echt graag antwoord op zou willen krijgen is: waarom kost een adreswijziging zoveel geld? Als ik naar een klant dit soort factuur voor verwerking van papieren moet sturen, word ik vierkant uitgelachen."

"Wat is er juist moeten gebeuren om een kost van 300 euro plus BTW te verantwoorden, vooral als al het papierwerk al netjes is ingevuld bij mijn boekhouder?"

"Heeft iemand dat in een steen moeten beitelen? Een berg moeten opwandelen om een offer te brengen? Ik vind dat heel veel geld."