“Als ik niet reageerde, noemden ze me een hoer”

8 maart 2018
In 2007 ruilde Dagny Ros Asmundsdottir IJsland in voor België. Ondertussen is ze hier een gerespecteerd chef-kok, maar de eerste kennismaking met ons land verliep niet al te best. Op vlak van gendergelijkheid en aanpak van seksisme is er nog werk aan de winkel, vindt ze.

Ga door enkele kranten, luister en kijk naar het nieuws. Welke berichten raken je persoonlijk?" Die vraag stellen we in De Bende van Annemie elke dag aan een bekende Vlaming. Die opdracht blijkt niet altijd even makkelijk, maar levert vaak wel mooie en persoonlijke verhalen op.

Zo werd chef-kok Dagny Ros Asmundsdottir geraakt door een nieuwsbericht over seksisme. Enkele dagen geleden raakte namelijk bekend dat er voor de allereerste keer iemand voor seksisme veroordeeld is in ons land. Een man die twee jaar geleden op straat seksistische verwijten naar een vrouwelijke politieagent riep, is veroordeeld tot 3000 euro boete.

'Hoer'

Dagny Ros Asmundsdottir begrijpt niet dat het tot 2018 kon duren, voor er een veroordeling van kwam. Ze komt dan ook uit een land waar ze zeer vooruitstrevend zijn qua gendergelijkheid. IJsland verplicht in de toekomst bijvoorbeeld de loongelijkheid tussen man en vrouw

In ons land is er nog werk aan de winkel, wat respect voor vrouwen betreft. Het was voor haar even aanpassen, toen ze hier aankwam. "Als ik rondwandelde op straat in Brussel, was ik bang. Mannen riepen op me, of reden met de auto achter me aan."

Als ik niet reageerde, noemden ze me een hoer. Iedereen vond dat blijkbaar normaal. Want omstaanders reageerden niet.

Jaloerse vrouw

Het was niet alleen daar dat ze tegen vooroordelen moest vechten. “Ik heb lang, blond haar, en ik zie er Scandinavisch uit, máár ik heb inhoud”. Alleen kreeg ze niet iedereen daarvan overtuigd. 

Zo had ze eens een lunch met een oudere man 'van hoog niveau'. Wat aanvankelijk een jobinterview leek, bleek om iets heel anders te draaien. “Toen we naar de garage liepen, probeerde hij me op de auto te duwen en me te kussen. Ik ben sterk, en heb hem weggeduwd, met de woorden: wat denk je eigenlijk?”

Maar ook vrouwen konden blijkbaar moeilijk om met haar looks. Zo kreeg ze op een sollicitatiegesprek botweg van een vrouw te horen: “Ik denk dat je niet past in de firma.” Dagny Ros Asmundsdottir heeft een sterk vermoeden dat de vrouw in kwestie gewoon jaloers op haar was. Maar desalniettemin was het vervelend, en kwetsend. “Ik heb geweend in mijn auto.”

Boertige vikings

Zou dat dan in IJsland dan nooit gebeuren? “IJslandse mannen zijn boertige vikings, maar ze zijn wel opgegroeid met zelfstandige moeders. Het ligt allemaal aan de opvoeding van een kind” zegt ze.

Dat de Belgische Voetbalbond Damso het officiële WK-lied laat schrijven, begrijpt ze trouwens ook niet. Een man met zulke seksistische teksten? Maar dat is weer een andere discussie.

Lees ook