Wie kent Robert Schuman nog, de 'vader van Europa'? Waarom wil het Vaticaan hem zalig verklaren? En welke verhalen liggen te rapen in de Europese geschiedenis? Professor Hendrik Vos en Sven Speybrouck reisden door de EU en vielen van de ene verbazing in de andere. In de podcast ‘Het Mirakel van Schuman’ volg je hun roadtrip langs anekdotiek en tragiek en word je verrast door hun wonderlijke verhalen.
Eén van de stops tijdens de roadtrip was het huis van Robert Schuman zelf. “We hebben er eerst een rondleiding gekregen met een echte gids” blikt Sven Speybrouck terug in ‘De Wereld Vandaag’. “Er zat nog een controleur van de Stichting Robert Schuman bij die ons de hele tijd op de vingers keek. We hebben dat doorstaan, en daarna zijn we gewoon terug het huis binnengegaan, en hebben het op onze eigen manier gedaan.”
Neem dat van die eigen manier vooral serieus. Af en toe moest Hendrik Vos immers stalen zenuwen hebben: “Sven begon overal aan te komen.” Bijvoorbeeld aan een versie van de Schumanverklaring waarmee het allemaal begon op 9 mei 1950. “Ik heb dat respectvol bepoteld” lacht Speybrouck. “Als ik Sven niet had tegengehouden was hij op de fiets van Schuman gekropen en had hij een ritje met zijn wagen gemaakt”, reageert Vos.
Als ik Sven niet had tegengehouden was hij op de fiets van Schuman gekropen en had hij een ritje met zijn wagen gemaakt.
(lees verder onder de foto)