"Als ik zeg dat het niet hoort, bekijken ze me wel eens alsof ik van Pluto kom”

21 september 2017
Deze week wordt strenger opgetreden tegen zwerfvuil en sluikstort tijdens de Vlaamse Handhavingsweek. Chris Rulens werkt bij de dienst stadsreiniging in Leuven. “We zouden dat beter jaarlijks doen, of zelfs jaar in jaar uit.”

Chris Rulens is één van de mannen en vrouwen in Vlaanderen die ons achteloos weggesmeten vuil mag opkuisen. Hoe groot is het team in Leuven? “We zijn dagelijks met een vijftal camionetten op de baan. Vier in het centrum van Leuven, één in de randgemeenten.”

Dat zijn job eigenlijk overbodig zou moeten zijn, “zo kan je het wel stellen”, zegt Rulens. “Als iedereen netjes zijn afval meegeeft met de vrachtwagen die wekelijks langskomt, zouden wij niet nodig zijn.”

“Als iedereen netjes zijn afval meegeeft met de vrachtwagen die wekelijks langskomt, zouden wij niet nodig zijn.

Maar dat gebeurt niet. In vele gevallen gaat het om huisvuil dat in openbare vuilbakken wordt gedropt. “We horen het vaakst dat de vuilzakken te duur zijn. Dan wordt het vuil in draagtasjes gestopt en gedeponeerd in de vele groene bakken die er in Leuven zijn.”

900 kilo

Naast restafval gaat het ook om oude bedden, koelkasten en andere oud materiaal. “Ik ben soms verbijsterd van de hoeveelheid vuil die ik moet opladen. Gisteren had ik alles bij elkaar toch negenhonderd kilo. Jullie kunnen je niet voorstellen hoeveel zakken dat zijn.”

Soms openen ze de vuilzakken, in de hoop een enveloppe met een naam of adres te vinden, zodat ze de sluikstorters kunnen beboeten. “Dan open je die en blijkt daar slachtafval in te zitten, dat is niet zo prettig natuurlijk.”

Die boete kan oplopen tot 250 euro en dat vindt Rulens helemaal terecht. Zelf kan hij geen boetes uitschrijven. “Maar als ik bijvoorbeeld iemand met de fiets aan zo’n groene bak zie stoppen om er een zakje huisvuil in te steken, wijs ik er wel op dat dat daar niet voor dient. Dan bekijken ze je wel eens alsof je van Pluto komt.”

We maken er beter een jaar van, of zelfs jaar in jaar uit. Nu zijn mensen op de hoogte. Dan, denk ik, ze zetten hun vuil nu niet buiten, maar wel binnen veertien dagen.

Haalt een Handhavingsweek iets uit volgens Rulens? “We maken er beter een jaar van, of zelfs jaar in jaar uit. Er wordt nu veel over gedaan op sociale media, radio en tv, dus mensen zijn op de hoogte. Dan denk ik, ze zetten hun vuil nu niet buiten, maar wel binnen veertien dagen.”

Radio 1 Select