"Als je aangeeft dat je je zorgen maakt, doe je al heel veel"

26 februari 2016
Hoe moet je reageren als je één van je Facebookvrienden schrijft dat hij het niet meer ziet zitten? Die vraag stelt Ann Peuteman zich in een column in Knack. Kirsten Pauwels geeft ons het antwoord.

Toen Ann Peuteman (Knack) op haar Facebook een noodkreet zag verschijnen, wist ze niet goed wat te doen. De politie bellen? Zelf met de persoon contact opnemen? Of je er met een grapje van af maken? Ze schreef er een column over met als conclusie: 'het negeren is nooit een goed idee'.

Kirsten Pauwels is directrice van Centrum ter preventie van Zelfdoding en weet dus goed wat je moet doen.

Het maakt niet uit of ze het echt gaan doen, ze bedoelen er echt wel iets mee

Mensen die aan zelfdoding denken gaan vaak signalen uitsturen en Facebook is daarvoor een heel laagdrempelig kanaal. Als je dan aangeeft dat je je zorgen maakt om wat je schrijft doe je al heel veel, ook al ken je die persoon niet zo goed.

Je moet geen hulpverlener zijn om een goede vriend te zijn

Niet iedereen moet hulpverlener zijn, maar je kan wel de weg wijzen. Het best neem je zelf contact op met de persoon in kwestie. Zelf kan je het best inschatten hoe goed je geplaatst bent om die persoon te proberen helpen. Je kan ook iemand die dichter bij hem of haar staat contacteren.

Je neemt het best het zekere voor het onzekere. Het is niet erg als je een keer te veel reageert en dat het dan niet nodig was, dan dat je niet reageert en het wél nodig bleek te zijn. De vraag stellen is lastiger dan ze te krijgen en je kan er mensen wel heel goed mee helpen.

Zit je met vragen over zelfdoding of heb je nood aan een gesprek? Bel dan naar het gratis nummer 1813 of ga naar www.zelfmoord1813.be