"Als je de suikeroorlog wil winnen, moet je suiker duurder maken"

13 juni 2016
5% minder vetten en suiker in onze voeding! Dat is wat minister van Volksgezondheid Maggie De Block, Fevia en Comeos willen bereiken tegen eind 2017. De minister en de twee federaties engageren zich om daar werk van te maken en hebben hiervoor een convenant ondertekend.

De laatste jaren is er een toename van het percentage suiker in onze voeding, ook in producten die gezond lijken. En tegen overgewicht worden nog amper maatregelen genomen. Dus streven naar 5 % minder suiker en vet in ons eten, zou een goed plan moeten zijn. Voedingsdeskundige Patrick Mullie vindt het slechts... "een goed begin".

 

Veel blijft veel

Er zijn veel voedingsmiddelen die veel suiker bevatten, ook al verwacht je het niet meteen: yoghurt, ontbijtgranen, ketchup. 5% minder suiker lijkt een nobel doel, maar is niet genoeg. Een product dat 75% suiker bevat gaat dan naar 73%. Zo haal je de afspraak, maar veel blijft veel. Bovendien is het een vrjblijvende afspraak waar geen enkele sanctie aan gekoppeld is.

 

Maak suiker duurder

De enige maner m dit succesvolaan te pakken is suiker duurder maken. Suiker is spotgoedkoop en zo stimuleer je de producent om veel suiker te gebruiken. Als je die oorlog wil winnen, moet je suiker aan een correcte prijs verkopen, dan gaat de producent er minder gebruiken. Een vrijwillige engagementsverklaring zal niets veranderen.

 

Patrick Mullie mert nog op dat het verhaal voor vetten complexer is. "Er zijn gezonde en ongezonde vetten. Je mag die niet zomaar uit de voeding weren. Voor toegevoegde suikers is dat duidelijk: die heb je niet nodig."

 

Conclusie: Het is een goed begin, maar we zijn er nog verre van.

Radio 1 Select