"Als je een beetje plaats hebt in je hart en in je huis, probeer het"

2 januari 2018
Tom De Cock zocht liedjes over opvoeden. Ook Dany, vader van een zoon van 31, dochter van 28 en pleegvader van een kind van 9 deed een voorstel, met een warme oproep er bovenop.

Luisteraar Dany, zag zijn twee kinderen het huis uit gaan en besloot samen met zijn vrouw dat er plek was voor een pleegkind. Vandaag is hun pleegkind 9 jaar oud en al 8 jaar bij hen. "We waren 25 jaar zelfstandige, maar door de lichamelijke beperking van mijn vrouw moesten we stoppen. Daardoor had ze nood aan een nieuwe uitdaging."

Mijn vrouw en ik hadden nooit gedacht dat je van een 'vreemd' kind zo kunt houden

Voordien hadden ze al eens nagedacht over adoptie, maar het werd pleegzorg. "Vandaag zegt mijn vrouw: dat kindje heeft mijn leven gered, omdat ze nogal beperkt is in haar mobiliteit. Het is dus een win-winsituatie."

Het is niet evident om opnieuw te beginnen met een pleegkind. "Maar je groeit erin. Mijn vrouw en ik hadden nooit gedacht dat je van een 'vreemd' kind zo kunt houden." Daarom roept hij op: "Als je een beetje plaats hebt in je hart, en een beetje in je huis, probeer het. Het is zo verrijkend." 

Halve heiligen

Tom De Cock ziet een groot onderscheid tussen adoptie en pleegzorg. "Pleegouders zijn halve heiligen, want je beslist om opnieuw te beginnen als je eigen kinderen uit huis zijn. Je geeft iemand écht een warme thuis die dat nodig heeft. Je haalt een kind uit een noodsituatie. Daarmee geef je echt een wending aan een mensenleven."

Om de oproep van Dany kracht bij te zetten, koos hij voor Every Baby van The Kelly Family:

Lees ook