"Als je één ding beluistert van 2020, laat het dan dit zijn"

19 december 2020
© Jokko - VRT
Op het einde van de dag laat Layla El-Dekmak je in 'Zandman' kennismaken met de beste podcasts, bijzondere kortverhalen of pareltjes uit het VRT-archief. Welke bijzondere podcasts heb je gemist en moet je zeker leren kennen? Layla El-Dekmak zet haar favorieten van de afgelopen maand op een rij.

1. De plantage van onze voorouders

De prijs voor de beste podcast, de Dutch Podcast Awards, ging dit jaar geheel terecht naar De Plantage Van Onze Voorouders. In deze beklijvende reeks onderzoeken Maartje Duin en Peggy Bouva hun gezamenlijk verleden. Dat klinkt simpel maar dat is het allesbehalve.

Duin vertrekt als afstammeling van een familie die een aandeel had in een Surinaamse plantage, Bouva als nazaat van mensen die daar werden gedwongen tot slavenarbeid. Prachtig gemaakt met de vinger op de zere plek zo omschrijft de jury de reeks. Ik kan dat alleen maar beamen. Wanneer polarisatie het soms lijkt over te nemen is een gesprek niet altijd evident maar Duin en Bouva hebben een manier gevonden om met elkaar te communiceren die open en oprecht is met het oog op toenadering en zelfreflectie. Het beste en meest relevante dat dit jaar is gemaakt. Als je één ding beluistert van 2020, laat het dan dit zijn.

Als je één ding beluistert van 2020, laat het dan dit zijn.

2. Geduld, Californië

Ik vind het altijd enorm moedig als makers hun micro durven richten op iets persoonlijks op een manier die zowel intiem als gedurfd als overweldigend eerlijk is. Dat geldt voor mij allemaal voor het werk 'Geduld, Californie' van Terre Mulier.

Als eindwerk voor het Koninklijk Conservatorium Antwerpen maakte die deze radiodocumentaire over broer Bram en zijn fascinatie voor Walt Disney. De documentaire won de NTR Radioprijs in 2015. De jury oordeelde toen dat “de ontroering die dit werk teweeg brengt als nagels zijn op een schoolbord, het gaat door merg en been. Niet geleid door conventies maar op een geheel eigen wijze werd hier een filmische documentaire gemaakt. Dit programma verdient een eerste prijs.” Ik ben het daar helemaal mee eens. Het is een uniek werk dat me vijf jaar later nog steeds even hard raakt als toen.

'Geduld, Californië' kan je ook beluisteren via de podcast van 'Zandman'

Lijst van artikels

3. Anoniem Intiem

Ik geloof dat het gezond is om in contact te komen met leefwerelden die anders zijn dan de jouwe, en misschien zelfs mijlenver van je afstaan, om zo te proberen begrijpen hoe complex het leven is en hoe anderen deze wereld beleven. Het is daarom dat ik enorm graag luister naar werken die nieuwe werelden voor me openen. Werelden waar ik anders nooit mee in contact zou komen. Dat geldt helemaal voor 'Anoniem Intiem', een Nederlandse podcastreeks over homo-ontmoetingsplaatsen, oftewel seksplekken voor mannen in de openlucht, langs de snelweg. Ze werd gemaakt door Maarten Dallinga voor Omroep Gelderland.

Wanneer je hoort dat mensen open durven praten over iets dat net zo lang verstopt is dan weet je dat de maker met het juiste respect te werk is gegaan. De reeks won met recht en reden een Tegel, de prijs voor de beste journalistieke producties van Nederland.

Lijst van artikels

Lees ook: