Jordy weigerde de erfenis van zijn moeder omdat ze schulden had: "Het voelt alsof ik haar uit mijn stamboom heb gewist"

15 september 2020
Stockfoto (© Michal Jarmoluk / Pixabay)
Toen zijn moeder 4 maanden geleden overleed, besloot Jordy de erfenis te weigeren. Omdat die bestond uit schulden die hij niet kon en wilde overnemen. Maar daardoor mocht Jordy ook geen persoonlijke bezittingen van zijn moeder bijhouden. Zelfs niet de kleinste foto als herinnering aan haar.

Jordy groeide op in armoede en wist dat zijn moeder schulden zou nalaten en hij niet beter zou worden van de erfenis. Hij ondertekende bij de notaris een akte waarin hij afstand deed van de nalatenschap. Maar zo deed hij automatisch ook afstand van haar persoonlijke bezittingen. Die mocht hij niet meenemen uit het ziekenhuis na haar overlijden. Of uit haar appartment. Geen ringen, geen foto's, niks. Want dan bestond het risico dat de akte nietig verklaard zou worden. De kinderen mochten alleen de begrafenis betalen, als emotionele uitzondering.

"Armoede als erfenis"

Jordy erfde als het ware enkel armoede van zijn moeder. Ook de erfenis van zijn grootmoeder hebben zijn oom en tante vroeger geweigerd. Ook zij mochten geen bezittingen houden. Dat was nog veel harder want toen kon je foto’s nog niet op digitale dragers bewaren. Dan hou je helemaal geen herinneringen over.

"Het voelt alsof ik mijn moeder uit mijn stamboom heb gewist"

“Als je afstand doet van de erfenis, doe je afstand van de persoon. Het voelt alsof ik mijn moeder uit mijn stamboom gewist heb. En dat voelt ook een klein beetje naar. Puur financieel is het natuurlijk de enige logische stap die je kan zetten want anders kom je direct terug terecht in die cirkel van armoede. Want je neemt de schulden mee, het gaat over een aanzienlijk bedrag."

Zelf vindt hij het vooral belangrijk om zijn eigen kinderen nu een goed leven te geven. En als er na zijn dood nog iets voor hen overschiet, des te beter. Hij heeft een eigen huis dat ze ooit zullen erven. Als het maar geen schulden zijn, is hij al tevreden. 

Jordy vertelde zijn verhaal aan Brecht Devoldere in 'De Wereld van Sofie'. Herbeluister:

Lees ook: