"Als je een iPhone hackt, krijg je 1 miljoen euro. Maar ik ben ook blij met een t-shirt"

7 oktober 2019
'Bounty hunters'. De term alleen klinkt zo Amerikaans als George Washington. En toch zijn er ook in België mensen die op premies jagen. Inti De Ceukelaire is een 'bug bounty hunter' en jaagt op digitale premies.

"Je kan een 'bug bounty hunter' vergelijken met het systeem van premiejagers in het Wilde Westen", steekt Inti van wal. "We gaan niet op zoek naar criminelen, maar naar kwetsbaarheden (bugs) in software-systemen van bedrijven. Als we die kunnen vinden voordat andere hackers die vinden, dan krijgen we daar een premie voor."

Metallica

Inti begon er zelf mee door de website van Metallica te hacken: "Ik vond een fout in het systeem om een meet & greet te kopen. Na een mailtje aan de tourmanager waarin ik dat achterpoortje aangaf, kreeg ik zelf een meet & greet cadeau! Toen dacht ik wel: hier zit iets in."

1 miljoen dollar

Hoeveel een 'bug bounty hunter' krijgt om zo een fout in het systeem op te sporen, hangt af van het belang ervan: "Als ik je nieuwsbriefinstellingen kan veranderen zal ik minder geld krijgen dan wanneer ik je volledige Whatsapp-geschiedenis kan lezen." Een andere factor is de grootte van het bedrijf: "Apple deelt een miljoen euro uit aan iedereen die de laatste nieuwe versie van de iPhone kan hacken. Dat is ook uit noodzaak: de FBI en CIA loofden hetzelfde bedrag uit aan mensen die een iPhone van een terrorist konden hacken. Daar moest Apple wel op reageren..."

Legaal kader

Het is een manier om legaal te hacken, zegt Inti: "Het is mijn passie, ik doe het enorm graag. Maar vijf jaar geleden was er geen manier om op een 'ethische manier' te hacken. En dat is er door dit systeem gelukkig wel. Er zijn nu spelregels."

Beluister het gesprek in 'De Wereld van Sofie':

Lees ook: