"Als je elke verkiezing ongeldig verklaart omdat er nonsens wordt verkondigd, hou je er weinig over"

17 februari 2017
"Het is het goede recht van de Britse bevolking om van gedachten te veranderen over de Brexit." Dat zei Tony Blair vandaag in een persconferentie. Maar, is dat wel zo? Ruth Joos vroeg het aan Professor Europese politiek Hendrik Vos.

Stel dat Tony Blair slaagt in zijn missie en de Britten er van overtuigd om in de EU te blijven, kan dat dan wel? Volgens Hendrik Vos is het in theorie mogelijk, maar ligt de praktijk toch wat anders: "Juridisch kan het, maar daar heb je een breed politiek draagvlak voor nodig. En dat lijkt me moeilijk te vinden."

Ik kan me moeilijk inbeelden dat de Brexit, zonder een heel erg duidelijk mandaat van de bevolking, wordt teruggeschroefd.

Tony Blair zegt dat het mensen nu pas duidelijk wordt hoeveel onzin er tijdens campagne is verteld. Het was ook niet duidelijk wat er stond te gebeuren, zegt hij. Maar dat er onzin werd verteld, betekent nog niet dat het referendum ongeldig was, zegt Professor Vos:

"Als je elke verkiezing ongeldig verklaart omdat er veel nonsens wordt verkondigd, dan hou je niet veel verkiezingsuitslagen over. Er werd in het Brexit-debat heel erg veel onzin verteld, zowel door het Yes- als het No-kamp."

 

Radio 1 Select