"Als je gaat werken, word je gestraft!"

24 januari 2017
Chris Van Tongelen is verontwaardigd over het kunstenaarsstatuut, dat bepaalt dat artiesten die teveel verdienen later minder werkloosheidsuitkering ontvangen. "Vanaf het moment dat je een pietluttig bedrag verdient, wordt een aantal maanden later je uitkering geschrapt."

Chris kreeg de kans om in de Bende van Annemie een vraag te stellen, en zijn vraag ging over het kunstenaarsstatuut. "Ik stel hem niet eens voor mezelf, maar voor heel veel acteurs, muzikanten en andere kunstenaars. Als mensen die werken als kunstenaar meer verdienen dan een bepaald bedrag - een pietluttig bedrag - dan worden die maanden later geschrapt van den dop. Dan denk ik: allez mannen, dat klopt toch niet!"

"De redenering is natuurlijk dat er genoeg geld is verdiend om even verder te komen. "Maar dat is dikke bullshit. Ik begrijp het als een kunstenaar een werk verkoopt aan 3 miljoen euro. Dan heeft die uiteraard inkomsten genoeg voor de komende jaren. Maar als iemand 2,000 euro netto verdient, is dat toch juist motiverend. Waarom zou je die daar voor moeten straffen?"

Als iemand 2,000 euro netto verdient, is dat toch juist motiverend.

Jurist Tobias Van Royen legt vaak de complexe regelgeving uit van het kunstenaarsstatuut, aan kunstenaars. Hij nuanceert : "het is een amalgaam aan regels om tegemoet te komen aan dat grillig inkomstenprofiel. Er wordt gekeken, hoeveel is je bruto taakloon. Dus het aantal dagen hebben geen gevolg op je werkloosheidsuitkering. 

Chris maakte het recent van dichtbij mee : "Ik spreek over iemand die een maand aan een stuk werkte in de maand augustus, die nu in januari 27 dagen geschrapt wordt." Tobias Van Royen: "Ik zou zeggen, stuur die persoon naar ons. Want het kan zeer goed zijn dat er iets fout gelopen is. Of dat er inderdaad de keuze is gemaakt om vergoed te worden op taakloon. Waardoor men op een alternatieve manier al die dagen gaat bewijzen."

Herken je je in het verhaal van Chris? Of wil je meer informatie over de ins en outs van het kunstenaarsstatuut? Neem dan zeker contact op met het Kunstenloket voor onafhankelijk advies van Tobias of één van de andere juristen : http://www.kunstenloket.be/nl

Radio 1 Select