"Als je je profileert, weet je dat er op een bepaald moment iets kan terugvliegen"

25 maart 2018
Thibaut Courtois kreeg de voorbije weken behoorlijk wat kritiek te slikken.
Thibaut Courtois kreeg de voorbije weken behoorlijk wat kritiek te slikken. Maar de doelman voelt zich prima en zet de puntjes op de i in een uitgebreid gesprek met Peter Vandenbempt. "Ik weet dat ik goed bezig ben en ik groei naar mijn topvorm voor het WK."

Chelsea beleeft een moeilijk seizoen in de Premier League. De Engelse kampioen staat voorlopig pas 5e, terwijl coach Antonio Conte zich een weg naar de uitgang forceert. Is het nog plezant voetballen voor Courtois?

Thibaut Courtois: "Het was een moeilijk seizoen. Twee jaar geleden zijn we 10e geworden en stonden we op een bepaald moment zelfs 16e. Dat wilden we zeker niet herhalen. We waren vrij goed bezig en stonden even 2e, maar dan hebben we het een paar matchen laten liggen."

Champions League

Chelsea dreigt zelfs naast de Champions League te grijpen. "Dat hebben we vorig jaar al meegemaakt. Met die sterrenbal spelen en het veld opkomen met die hymne, dat zijn de mooiste momenten voor een voetballer. Dat wil je niet missen."

De mooiste momenten voor een voetballer, die wil je niet missen

"Volgende week tegen Tottenham is misschien wel de belangrijkste wedstrijd op dit moment. Als we die niet winnen, wordt het moeilijk om het verschil nog goed te maken."

Spot

Courtois won in de voorbije drie jaar twee keer de titel met Chelsea, maar in de Champions League blijft de doelman op z'n honger zitten. Ook dit jaar strandde de Londense club al in de achtste finales, tegen Barcelona.

"Er zat meer in", denkt de 25-jarige doelman. "Die eerste match hadden wij met 2-0 of 3-0 kunnen winnen. Eén slechte pass werd meteen afgestraft. In Barcelona was die eerste goal mijn fout en die andere twee doelpunten kwamen er ook na een slechte pass."

Ik kan wel lachen met grappen op sociale media

Messi gaf Courtois in Barcelona twee keer het nakijken met een schot door de benen van de doelman. Courtois was nadien het mikpunt van spot op sociale media.

"Ik kan wel lachen met die grappen op sociale media. Ik stuurde na de wedstrijd zelf naar mijn vrienden, 'heb je een netje voor mij?'. Die scheldwoorden zijn natuurlijk iets anders. Er is veel jaloezie, maar ik weet dat ik elke dag hard werk om beter te worden."

Tegen de schenen

Ook in de Britse pers werd Courtois dit seizoen al hard aangepakt. Daar denkt de doelman zo het zijne van. "Er zijn tegenwoordig veel PR-contacten, er lopen veel lijntjes", weet Courtois. "Ik stamp wel eens tegen hun schenen, omdat ik het beu ben om over mijn toekomst te praten."

"Als je je profileert zoals ik ook bij de Rode Duivels al gedaan heb, weet je dat er op een bepaald moment iets kan terugvliegen. Daar heb ik geen problemen mee, maar de manier waarop was wat overdreven. Ik ben sterk genoeg om me daarboven te zetten."

Van Gaal moet niet over doelmannen praten

Toch zit de kritiek van bepaalde analisten Courtois duidelijk hoog. "Als ik zogenaamde experts hoor praten, denk ik toch dat ze niks van keepen kennen. Van Gaal bijvoorbeeld, zulke mensen praten beter niet over doelmannen. Ik weet dat ik goed bezig ben en ik groei naar mijn topvorm voor het WK."

Als speler kan je gehypet worden. Een gewone redding werd plots een fantastische redding

Bij Atletico kon Courtois niks verkeerd doen. Die perceptie lijkt nu veranderd. "Als speler kan je gehypet worden. Een gewone redding werd plots een fantastische redding. Ik vind dat ik nu nog altijd goede reddingen doe, maar dat wordt minder geaccentueerd. Die perceptie kan ik moeilijk doorbreken."

Speculaties

De harde kritiek heeft volgens Courtois ook te maken met de geruchten rond een mogelijk vertrek bij Cheslea. "Ik denk dat dat de grootste factor is in alles wat ik nu over me heen krijg. Die speculaties over mijn toekomst spelen zeker mee."

Ook volgend jaar blijf nog bij Chelsea

"Ik heb nog één jaar contract en voel me goed bij Chelsea. Op het einde van het seizoen gaan we samenzitten en een goede visie neerzetten. Ik leef daar rustig naartoe en weet dat ik ook volgend jaar nog bij Chelsea zal zitten."

Courtois wil graag voor het WK duidelijkheid. "Als ik met een duidelijk idee naar het WK ga, bijtekenen of nog een jaar wachten, dan heb ik een vrij hoofd op het WK. Ik ben nog altijd trots om bij Chelsea te spelen en wil er nog successen boeken. "

Bron: sporza

Herbeluister een uitgebreid interview van Peter Vandenbempt hier vanaf minuut 21 tot minuut 49.