"Als je kan kiezen, moet je 't zo jong niet doen"

10 maart 2017
Christopher Timmerman
Vijf dagen terug werd Anderlecht-middenvelder Youri Tielemans vader, en dat op de prille leeftijd van negentien. Tielemans kregen we niet achter onze microfoon, maar wie ook kan meepraten over vaderschap op jonge leeftijd is Christopher Timmerman, de man van Stephanie Planckaert.

Ook Christopher was negentien toen hun eerste kindje, Iluna, geboren werd. "Het was niet gepland, maar we hebben meteen gezegd: we zien elkaar graag, we gaan ervoor!" Hij vertelt ook dat de familie toen enorm geholpen heeft. "Het is waarschijnlijk wat gemakkelijker als je een goede entourage hebt."

Stephanie en Christopher kregen als jonge ouders ook wel kritiek te horen. "Dat is ook logisch, dat zulke reacties komen." En Christopher begrijpt de mensen ook. "Je wenst het ook aan niemand toe, eigenlijk. Ik promoot het niet. "Wij hebben die keuze gemaakt, maar ik ga het niet aanraden, om op jonge leeftijd ouder te worden.

Christopher vindt ook dat Eddy, de vader van Stephanie, daar zeer goed op gereageerd heeft. Hij heeft veel respect voor hoe Eddy er mee is omgegaan. "Mocht het met mijn dochter gebeuren, zou ik ook wel moeten slikken."

Als je kan kiezen, doe het dan niet. Als het gebeurt, beslis dan uit het diepste van je hart en maak de goede keuze.

Het gaat er ook om wat de omstandigheden zijn, waarin het gebeurt. "Daarom is het ook zo moeilijk om over dit onderwerp te veralgemenen", zegt Christopher. 
Zelf heeft hij er in elk geval geen spijt van. 

"Zoiets overkomt je. Een mens is gemaakt om flexibel te zijn. En misschien lukt het als jonge mens nét iets gemakkelijker om de switch te maken."

Radio 1 Select