Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

"Als je naar de coronacijfers kijkt, zie ik geen reden waarom de Olympische Spelen niet zouden kunnen doorgaan"

do 17 jun. - 3:16

De Olympische Spelen van 2020 zijn uitgesteld naar dit jaar, vanuit het idee dat we nu wel van die coronamiserie verlost zouden zijn. Maar dat is niet helemaal het geval: Japan, het gastland, heeft nog steeds verschillende regio's waar de noodtoestand geldt en weinig mensen daar zijn enthousiast om gasten van over de hele wereld te gaan ontvangen. Dik 350.000 Japanners tekenden al een petitie tegen de Spelen. The Show must go on? Sofie vraagt het aan sportjournalist Hans Vandeweghe.
Hans Vandeweghe

Wat met de Olympische Spelen? Nog maar 3% van de Japanse bevolking is gevaccineerd, men is er niet happig op bezoek vanut de rest de wereld. Ook in het buitenland gaan kritische stemmen op. Is het verantwoord om de Spelen te laten doorgaan? Hans Vandeweghe:  "Ik denk het eerlijk gezegd wel. Kijk naar de cijfers. Japan heeft 1200 besmettingen per dag, wij 600. Japan telt 125 miljoen inwoners. Er zijn dus tien keer meer Japanners, en maar twee keer zoveel besmettingen. En wij zijn hier al in het Rijk van de Vrijheid beland.  Japanners zijn een beetje panisch voor virussen, dat hebben ze altijd al gehad. Maar als we naar de cijfers kijken zie ik niet in waarom de Spelen niet zouden kunnen doorgaan. Mét de nodige voorzorgsmaatregelen, natuurlijk."

Voorzorgsmaatregelen

Vandeweghe die binnenkort naar de Spelen vertrekt als verslaggever somt enkele van de maatregelen op:  "Het is een enorm lange  lijst,  waar ook al veel kritiek op gekomen is vanuit de internationale journalistenbond." 

"Wij moeten een app installeren waarmee ze ons kunnnen volgen."
"Wij moeten veertien dagen voor we vertrekken elke dag onze temperatuur meten en noteren."
"Wij mogen niet in contact komen met de gewone Japanner, sushi eten in dat leuke restaurant op de hoek zal er niet inzitten."

"Contact met de atleten is beperkt, in de mixed zone mag je maar 30 seconden aanwezig blijven  Veel zal via zoom of andere technologische hulpmiddelen gebeuren.  Journalisten die alleen live verslaggeving doen, of  interviews met atleten, zouden dus misschien al evengoed kunnen thuisblijven.  Toch gaan we met z’n allen naar 'het gevangenenkamp' Japan."

"Japan haalt inderdaad 30.000 buitenlanders binnen. Die zijn natuurlijk wel allemaal getest. Al zijn de Japanners bang dat niet in alle landen even secuur getest wordt als in Belgie (India bijvoorbeeld). Atleten moeten ook eenmaal ze klaar zijn met hun prestatie onmiddellijk het Olympisch dorp verlaten, terwijl ze daar normaal altijd blijven hangen om te feesten, of de stad intrekken.."

Verder uitstel is afstel

Wat als we de Spelen toch nog zouden uitstellen tot corona wereldwijd beter onder controle is?  "Eigenlijk ondenkbaar. Volgend jaar zijn er al de Winterspelen in Peking, en in 2024 de Zomerspelen van Parijs. Daar gaan ze echt niet hun eigen spelen uitstellen.  En helemaal geen Spelen, dat zou een financiële ramp zijn.  Zeker voor heel wat kleinere sportbonden die het Olympisch geld echt nodig hebben. Als je geen Spelen organiseert zet je een heel systeem van financiering op de helling. Voor veel atleten die jaren naar de Spelen toewerken zou het uitblijven van de Spelen ook een drama zijn. Je ziet dat door het jaar uitstel sporters als judoka Dirk Van Tichelt of zwemmer Pieter Timmers hebben moeten afhaken. Anderzijds komt het uitstel voor iemand als judoka Matthias Casse net weer goed uit. Olympische medailles zijn voor veel atleten heel belangrijk bij het werven van fondsen. En dan is er de Olympische eer en glorie, we kunnen dat holle begrippen vinden, maar voor een atleet is dat wel van tel."

"Voor Japan is het ook wel belangrijk dat de Spelen doorgaan.  Japan is altijd een vrij gesloten land geweest, en ze willen zich toch meer en meer als gastvrij profileren. Op termijn willen ze het aantal jaarlijkse bezoekers van 5 miljoen (begin deze eeuw) opkrikken naar 60 miljoen. De wat slabakkende economie van Japan kan het geld van die toeristen goed gebruiken."

Doemberichten 

Het lijkt erop dat in aanloop naar de Olympische Spelen altijd doemberichten opduiken. Hoe verklaar je dat? "Het is natuurlijk een gigantisch event, waar veel mensen geen zin in hebben, vaak ook met goede redenen. Neem nu de dure en nu nutteloze bouwsels die ooit in Rio en andere gaststeden voor de Spelen opgetrokken zijn en nu staan te vervallen.  Een andere reden is dat journalisten in het buitenland sneller slecht dan goed nieuws oppikken. Een stadion dat tijdig klaar is, daar zullen ze niet over schrijven, maar wel over honderd betogers die met een protestbord voor dat stadion staan.  Of ze halen een of andere enquête boven. Of ze vinden wel een krant die tegen de Spelen is. Dan vergeten ze er wel bij te vermelden dat die krant sowieso al tegen de regering en tegen de Spelen was. Ach, ik volg de Spelen al sinds 1988 en heb nooit anders geweten. Wat we nu op de Spelen zullen krijgen zijn  journalisten die zich ergeren aan alle coronamaatregelen en daar grote verhalen over schrijven. En ik zal waarschijnlijk de eerste zijn!  Tot ik zal beseffen dat het wel genoeg geweest is en dan zal ik maar over zwemmen of skateboarden beginnen schrijven. "

Beluister het gesprek met Hans Vandeweghe via Radio 1 Select

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet