"Als je Nederlands mag geven, komt het leven ook je klas binnen"

21 maart 2017
Samen met NPO Radio 1 gaat De bende van Annemie op zoek naar de beste, meest inspirerende leerkracht Nederlands van België en Nederland. We nodigen de Vlaamse genomineerden bij ons uit, om hen te laten uitleggen waarom zij hun nominatie verdienen. Wat maakt hen zo bijzonder als ze voor de klas staan? Vandaag de eerste leerkracht: Wilfried Thijs, van het Koninklijk Atheneum in Zaventem.

Wilfried Thijs geeft al 22 jaar les op het Koninklijk Atheneum in Zaventem, in de tweede en derde graad. 'Meneer Thijs' werd genomineerd door één van zijn leerlingen, Shane Rivière, die ons via mail een zeer enthousiast pleidooi stuurde. Wilfried is blij met de erkenning die hij van zijn leerlingen, die hij 'klanten' noemt, krijgt. 

Die jonge mensen willen plezier maken. Dat vind ik prettig, want ik wil ook plezier maken.

In die twintig jaar heeft hij het vak zien veranderen, voornamelijk omdat nu bijna 80% van zijn leerlingen het Nederlands niét als moedertaal heeft. "Dat maakt het voor mij leuk, want daardoor moet ik harder nadenken hoe ik de lessen moet aanpakken." Hij merkt ook dat de taal daardoor evolueert. "Het is een andere context, een andere vorm van communiceren. De leerlingen wisselen voortdurend tussen drie, vier verschillende talen."

Zou hij de wedstrijd graag winnen? "Ik heb niet gevraagd om de nominatie voor deze wedstrijd. Uit respect voor de leerlingen, die vinden dat ik hier een plaats in verdien, kon ik natuurlijk niet weigeren. Maar nu ik er in zit, zou ik toch minstens graag in de top 3 geraken."

Het zou iets moois zijn voor onze school, die, met al die verschillende nationaliteiten, niet altijd zo positief wordt bekeken. Moest daar de beste leraar Nederlands komen te werken, kan dat misschien een extra stimulans zijn. 

Ook Youtuber Zaka kreeg les van meneer Thijs. In dit filmpje duikt meneer Thijs dan ook even op: 

Bekijk en beluister het volledige interview met Wilfried Thijs hieronder: