"Als je niet in de Jehova-pas loopt, word je scheef bekeken"

18 maart 2021
© Sasha Freemind (Unsplash)
John Dierickx was lange tijd lid van de Getuigen van Jehova, die onlangs nog veroordeeld werden voor hun uitsluitingsbeleid. De groepsdruk die John binnen de sekte ervaren heeft om in de pas te lopen, was enorm. Toch wist hij de gemeenschap te verlaten. Een aartsmoeilijke beslissing, met gevolgen...

Dinsdag werd de vzw achter de Getuigen van Jehova veroordeeld voor het aanzetten tot discriminatie en haat of geweld tegen ex-leden die de geloofsgemeenschap hebben verlaten.

John Dierickx stapte 38 jaar geleden uit de gemeenschap. Een zeer moeilijke beslissing, met gevolgen, tot op de dag van vandaag. Toen John 11 jaar was, kwamen zijn ouders in contact met de Getuigen van Jehova. Ook John zelf koos voor de gemeenschap. “Op mijn 17 heb ik mij laten dopen als Jehovagetuige, in de volle overtuiging.” Net zoals de veroordeling zich voordoet, ervaarde John ook een groepsdruk. “Je wordt snel op de vingers getikt voor kleinigheden.” Zo kon een bepaalde kledingstijl bijvoorbeeld niet geapprecieerd worden. "Als je niet in de Jehova-pas loopt, word je scheef bekeken." John wist wel waarvoor hij het allemaal deed. “Ik was trots dat ik iets kon doen voor mijn God.” 

Keurslijf

Wanneer je in de gemeenschap iets goed had gedaan voor je geloof, kreeg je 'voorrechten'. Zo mocht John de artikels in de wachttoren voorlezen. Maar die voorrechten konden ook afgenomen worden. “Ik had mijn baard eens laten staan, en één van de ouderlingen kwam naar mij en zei: "dat laten wij niet toe".” Die opgelegde beperking begreep John niet helemaal. “God heeft mij geschapen met een baard, waarom zou ik die dan niet laten staan?” Vanaf dat moment is hij beginnen nadenken over zijn keuze. "Ik dacht, waar ben ik mee bezig?"

“Mijn vrouw en ik zijn er toen uitgestapt. Zij wou niet dat ons kindje in zo’n keurslijf zou stappen.” Deze beslissing was alles behalve evident en gebeurt niet op één dag. “Dat is een proces van maanden.” Het effect dat deze keuze met zich meedraagt is enorm. “Mijn ouders en familie hebben de rug naar ons gekeerd. Voor mijn vader besta ik niet. Zij moeten ons beschouwen als uitschot.”

Beluister het gesprek met John Dierickx in 'De Wereld van Sofie" via Radio 1 Select

Lees ook: