“Als je niet kan praten is het leven heel moeilijk”

21 augustus 2019
Sandra kreeg enkele jaren geleden een hersenbloeding die haar spraak aantastte. Ze heeft erna volledig opnieuw moeten leren spreken, iets wat haar twee jaar en dagelijkse bezoeken aan de logopedist kostte. Nu spreekt Sandra opnieuw, maar met een accent.

Sandra leerde van nul terug spreken. “De eerste twee jaar heb ik elke dag logopedie gevolgd. Het was heel intensief, maar gelukkig maar”, vertelt ze in De Zomer Van. “Ik had een kaart met letters op, die ik aanwees om een woord te vormen".

Mensen denken vaak dat ik van Frankrijk of Roemenië afkomstig ben, maar ik ben opgegroeid in Limburg

Nu spreekt Sandra opnieuw, maar met een accent. Ze moet niet meer extra hard nadenken over woorden, maar ze moet wel opletten dat ze heel goed articuleert zodat mensen haar verstaan. “Mensen denken vaak dat ik van Frankrijk of Roemenië afkomstig ben, maar ik ben opgegroeid in Limburg”

Niet kunnen spreken had een grote invloed op het leven van Sandra. “Als je niet kan praten is het leven heel moeilijk. Je kan bijvoorbeeld al geen telefoon opnemen”.

De woorden zaten in mijn hoofd, ik kon ze alleen niet zeggen

Ook de sociale impact is groot. Wie moeilijk spreekt zal minder snel kunnen inpikken in een groepsgesprek en dat vreet aan je persoonlijkheid. “Vaak denkt men, die kan niet goed praten, ze zal niet slim genoeg zijn, ze zal niet mee zijn,... Maar de woorden zaten in mijn hoofd, ik kon ze alleen niet zeggen”.

Sandra deelde tenslotte nog dit goede advies: “Geef mensen die moeilijker kunnen praten de tijd. En aan de personen zelf, wees niet bang om te praten”.

Beluister het volledige gesprek met Sandra:

Lees ook:

Radio 1 Select