Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

#weetikveel

"Als je verslavende producten zou rangschikken naar impact op mens en samenleving, dan staat alcohol bovenaan"

do 22 jul. - 0:56

10 tot 15% van de mensen krijgt ooit te maken met een verslaving. Als je verslavende producten zou rangschikken naar impact op mens en samenleving, dan staat alcohol bovenaan. Maar alcohol verbieden is weinig zinvol.” Dat heeft psychiater Marianne Destoop gezegd in #weetikveel.
Psyciater Marianne Destoop

Een verslaving belemmert je sociaal en dagelijks functioneren, en zorgt ervoor dat je de controle verliest over je eigen gedrag.

Zijn wij als mens zeer vatbaar om verslaafd te worden?

“Als je enkel naar de cijfers kijkt, valt het mee”, zegt Destoop. “80 tot 90% van de mensen is in staat om producten als alcohol en cannabis te gebruiken zonder te evalueren naar een verslaving. De grote meerderheid is in staat om op een verantwoorde manier te gebruiken.”

Dat wil dus ook zeggen dat 10 tot 15% van de mensen ooit te maken krijgt met een verslaving. En de gevolgen zijn vaak verwoestend.

“Er is een verschil tussen de producten: nicotine is verslavender dan alcohol”, zegt Destoop.

Nicotine is in ons land vrij te koop, net als alcohol. Nochtans kan zeker alcohol een verwoestende impact hebben.

Alcohol staat bovenaan op ranglijst van producten met meeste impact op mens en maatschappij

“Alcohol veroorzaakt veel schade op mens en maatschappij. Als je verslavende producten zou rangschikken naar impact op mens en samenleving, dan staat alcohol bovenaan. Boven producten als heroïne dus.”

Toch is weinig zinvol om alcohol te verbieden, vindt Destoop. “In de jaren 1920 heeft men dat in de VS geprobeerd, maar er ontstond meteen een illegaal circuit.”

Ik zou alcohol niet verbieden, maar veel meer correctie informatie aanbieden. Bingedrinken moeten we bijvoorbeeld vermijden.

Volgens de wetenschap moet je je trouwens zorgen maken als je meer dan tien glazen alcohol per week drinkt. Maar maak je niet meteen zorgen als je daar in een warme vakantieweek eens over gaat.

“Je moet altijd kijken: kan ik nog zonder? Heb ik meer en meer nodig? Functioneer ik nog voldoende? Heb ik controle? Kan ik me aan de vooropgestelde hoeveelheden houden?. Heb ik de drang om alcohol te drinken? Speelt allemaal een rol”, zegt Destoop.

Ook gokken en online gamen zijn belangrijke verslavingen

Naast alcohol en drugs kan je ook verslaafd zijn aan gokken en online gamen. “Die verslavingen zijn wetenschappelijk beschreven, omdat ze dezelfde kenmerken hebben als een alcohol- of drugsverslaving: je verliest de controle over je gedrag en je gaat minder goed functioneren.”

Een koopverslaving bestaat dan formeel gezien weer niet, “omdat de impact op het functioneren van iemand eerder beperkt is”, zegt Destoop.

Tot slot: we hebben het nagevraagd, en verslaafd zijn aan de radio is volstrekt ongevaarlijk.

Beluister de volledige uitzending van #weetikveel over verslavingen.

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet