“Als je zulke mensen zonder begeleiding of therapie laat rondlopen, zijn dat tikkende tijdbommen”

12 mei 2019
Het nieuws van de moord op Julie Van Espen blijft nazinderen. Vandaag is er een mars tegen zinloos en seksueel geweld in Antwerpen.

Daarin zullen ook vertegenwoordigers van De Sant’Egidio-gemeenschap meelopen. Zij bieden gratis maaltijden en mentale steun aan mensen in moeilijkheden. Een van die mensen in moeilijkheden, bleek de moordenaar van Julie Van Espen te zijn.

“Deze man kwam sporadisch langs in ons restaurant voor daklozen”, vertelt Hilde Kieboom, de voorzitter van de Sant'Egidio gemeenschap. “Ook onze mobiele teams zagen hem af en toe. Maar hij was een zorgmijder, een zonderling mens. Na het opsporingsbericht hebben wij onmiddellijk contact opgenomen met de politie, en alles verteld wat we over hem wisten.”

Deze man had nooit vrij en onbegeleid mogen rondlopen

Kieboom vindt dat we mensen niet mogen stigmatiseren. “Niet alle daklozen en psychiatrisch zieken zijn criminelen”, stipt Kieboom aan. “Bij de mensen die ik op straat tegenkom, zie ik veel mensen die op een mesthoop zijn groot geworden, maar toch iets moois van hun leven hebben gemaakt.”

“Maar bij sommige mensen treedt er een gevaarlijke cocktail op: zelf verwond zijn, psychiatrische problematiek als resultaat daarvan en middelengebruik. Deze man was zelf ook misbruikt. Maar dat zijn natuurlijk geen excuses.”

Tussen schip en wal

Hilde Kieboom vindt dat er nog meer geïnvesteerd moet worden in probleemgevallen. “Sommige mensen vallen tussen schip en wal: voor de psychiatrie zijn ze te moeilijk, maar voor het gerecht hebben ze nog geen daden gepleegd. Ze zijn een oninteressante groep voor de samenleving, en daarom zoeken we te weinig naar een oplossing. We moeten meer nadenken over de vraag wat we met deze mensen gaan doen.”

“Deze man had nooit vrij en onbegeleid mogen rondlopen. Als je zulke mensen zonder begeleiding of therapie laat rondlopen, zijn dat tikkende tijdbommen. We signaleren als hulpverleners moeilijke situaties, maar kunnen te weinig op professionele hulp rekenen.”

Herbeluister het interview met Hilde Kieboom