“Als kinderen hier een ijsje willen kopen, ruimen ze afval op”

15 maart 2019
Noorwegen is wereldkampioen recyclage. 97% van de blikjes en petflessen wordt er gerecycleerd. Hoe doen ze dat?

“De petflessen en blikjes worden apart opgehaald door een onafhankelijke firma, vaak via de supermarkt”, zegt de Vlaamse Tina Schoolmeester, milieuexpert in Noorwegen. “Veel van dat afval wordt opgehaald, of verzameld door de lokale voetbalclub of scholen.”

“Want hier staat er statiegeld op blikjes en petflessen, en nog best veel ook. Met drie grote flessen heb je al een euro. Veel mensen en organisaties laten het geld dat ze krijgen voor hun lege blikjes en petflessen overmaken aan het Rode Kruis. Sinds 2008 heeft het Rode Kruis het equivalent van 26 miljoen euro ontvangen in statiegeld.”

Kledingwinkels

“Toch is het niet zo dat Noren veel netter zijn dan Vlamingen. Want de blikjes slingeren nog altijd rond. Maar ze hebben nu een waarde, het wordt een grondstof. Kinderen gaan ze ophalen om bijvoorbeeld een ijsje te kopen.”

Kan je dat systeem ook bij ons toepassen? Schoolmeester is ervan overtuigd van wel. En ondertussen probeert men in Noorwegen het principe uit te breiden naar andere verpakkingen, zoals zakken bij kledingwinkels.

Herbeluister

Lees ook: